10. maj  2021. 09.48  | Izvor: Tanjug

Južna Koreja:Vreme za akciju o S. Koreji pred samit sa Bajdenom

SEUL -

Južnokorejski predsednik Mun Džae In izjavio je danas da svoju poslednju godinu na funkciji predsednika doživljava kao poslednju priliku da se postigne trajni mir sa Severnom Korejom

Predsednik je dodao i da je vreme za akciju usred zastoja u pregovorima oko nuklearnog i raketnog programa Severne Koreje, prenosi agencija Rojters.

kin dzong un, mun dzae in jpg

"Preostalu godinu dana svog mandata doživljavam kao poslednju priliku da iz nepotpunog mira pređemo na nešto što je nepovratno. Sada se i vreme dugog razmatranja takođe privodi kraju. Vreme je da preduzmemo akciju", izjavio je Mun.

Munovi komentari, u govoru kojim je obeležena njegova četvrta godina predsedništva, dolaze uoči njegovog prvog samita sa američkim predsednikom DŽoom Bajdenom u Vašingtonu 21. maja.

Očekuje se da će južnokorejski predsednik "pogurati" Sjedinjene Države da traže sporazum sa Severnom Korejom, iako je Bajden pokazao malo interesovanja da Severna Koreja postane prioritet.

Američki predsednik, takođe, nije pokazao znakove labavljenja sankcija prema Severnoj Koreji, što je omelo Munove napore da pokrene ekonomske i turističke projekte sa Pjongjangom.

Srodne vesti