EU namerava da ograniči plaćanje gotovinom na 10.000 evra

Evropska komisija namerava da uvede gornju granicu za plaćanje gotovinom.
EU namerava da ograniči plaćanje gotovinom na 10.000 evra
Foto: Pixabay
U borbi protiv pranja novca Komisija razmišlja o zabrani plaćanja gotovinom za iznos iznad 10.000 evra, najavila je komesarka za finansije Mejrid Mekginis u izjavi nemačkom "Zidojče cajtungu".
 
"Razgovaramo o gornjoj granici od 10.000 evra. Toliko novca nositi u džepovima je veoma teško. Većina ljudi to ne čini", rekla je ona.
 
Ta zabrana postaće deo paketa predloga zakona za borbu protiv pranja novca, koji Komisija namerava da predstavi u julu.
 
Mekginisova kaže da želi da uz podršku članica uspostavi i ustanovu EU za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma.
 
"Imaće mnoge nadležnosti i direktno će nadzirati politiku protiv pranja novca velikih banaka", objasnila je komesarka.
 
Prema njenim rečima, taj paket mera biće veliki napredak u borbi protiv pranja novca.
  • Sale

    13.05.2021 10:46
    BTC
    To je dodatni podsticaj da narod koristi kripto valute. Sto vise smisljaju zakone da suzbiju sivu ekonomiju to se sve vise ukopavaju! Kripto ce im doci glave a pojedinci ce se abnormalno obogatiti
  • As

    10.05.2021 11:43
    Srbija
    Kod nas je to odavno uvedeno... Samo sto notari ubace klauzulu da su stranke upozorene, ali zvanicno ne sme preko 10k da se placa u kesu.
  • A

    10.05.2021 11:40
    A
    A sta ste mislili,banke su najveci lopovi! Zato su izmisljene da uzimaju proviziju,neradeci nista,to je svetski sistem! To je sira tema,sa ovim se apsolutno neslazem!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.