Najnovije vesti
Vesti Politika
"Srbija najbolje zna koliko je platila svoju slobodu" Đorđe Milićević čestitao Dan pobede nad fašizmom

"Srbija najbolje zna koliko je platila svoju slobodu" Đorđe Milićević čestitao Dan pobede nad fašizmom

Predsednik poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević u pisanoj izjavi povodom Dana pobede nad fašizmom podsetio je da se na ovaj dan sećamo svih žrtava rata, ali da nam je ostavljena velika obaveza da čuvamo svoju slobodu i da ne dozvolimo da se rat ponovi.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Đorđe Milićević SPS Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
Đorđe Milićević SPS

- Dan pobede nad fašizmom, predstavlja dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Naime, 9. maja 1945. godine u ime saveznika, koji su se u ovom svetskom ratu borili protiv okupatorske Nemačke i njenih saradnika širom sveta, sovjetski general Žukov ratifikovao je sporazum o nemačkoj kapitulaciji. Petogodišnji rat u kome su učestvovale gotovo sve zemlje sveta, najveći je i najsmrtonosniji rat vođen u istoriji čovečanstva sa preko 75.000.000 žrtava.

Svečana akademija
Foto: Tanjug / screenshot
Svečana akademija

To je bio krvoločan rat koji će biti zapamćen po masovnim stradanjima civila u logorima smrti, po genocidu i holokaustu, po prvoj upotrebljenoj atomskoj bombi. Zajedno, rame uz rame sa saveznicima, najvećim silama sveta Rusijom, SAD, Velikom Britanijom, Francuskom i drugim državama borcima za oslobođenje od Hitlerovog osvajačkog pohoda na svet, Srbija je kao i u prvom i svim prethodnim ratovima u kojima se branila sloboda, dala svoj doprinos oslobađanju sveta od fašizma i nacizma, doprinos svetskom miru. Srbija je dala i ogromne žrtve za tu slobodu, od kojih su najstrašnija stradanja nekoliko stotina hiljada nedužnih civila, među kojima i preko 70 000 dece u ustaškim logorima smrti u NDH - podseća Milićević i dodaje:

Pročitajte još

- U svakoj godini u kojoj obeležimo Dan pobede nad fašizmom sa pijetetom se sećamo svih naših žrtava prema kojima imamo ogromnu obavezu a to je da i danas čuvamo svoju slobodu, ali da ne dozvolimo da se rat ponovi. Dan pobede, 9. maj uvek treba da bude simbol mira i pobede dobra nad zlom ali i dan kada sve strane sveta treba da se u ime sutrašnjice čovečanstva odreknu rata i stradanja nevinih ljudi i dece. A Srbija najbolje zna koliku je cenu platila za svoju slobodu. U ime slobode čestitam svima 9. maj - Dan pobede - zaključuje Milićević.