Tijara španske kraljice na prodaju po početnoj ceni od milion dolara

Tijara koja se prenosila kroz generacije italijanske kraljevske porodice i pripadala španskoj kraljici, biće među glavnim događajima na aukciji dragulja Sotbija u Ženevi sledeće nedelje.
Ova kruna iz druge polovine 19. veka bila je poklon Mariji Vitoriji del Poko na njenom venčanju 1867. godine sa Amadeom Savojskim, kasnijim španskim kraljem i sadrži veliki broj dijamanata i prirodnih bisera, a početna cena je milion do milion i po dolara, prenosi Rojters.
 
"To je pravi, prelepi komad nakita i ima i istorijsku vrednost, jer je pripadao dinastiji Savoja više od 150 godina", rekao je Benua Repelan, šef prodaje veličanstvenih dragulja u Sotbiju.
 
Na aukcijskoj prodaji zakazanoj za 11. maj nalaze se i drugi veliki dijamanti i drago kamenje, a među njima i safir iz tridesetih godina prošlog veka i dijamantski broš s najvećim kašmirskim safirom koji se ikada pojavio na aukciji, ovalni dragulj od 55,19 karata zajedno s kašmirskim safirom od 25,97 karata.
 
"Procenjuje se da će dostići cenu od dva do tri miliona dolara, a pripadao je naslednici bogatstva Ginisove pivare", rekao je Olivie Vagner, direktor odeljenja za nakit u Sotbiju.
 
Vagner je objasnio da su kašmirski safiri veoma traženi jer su otkriveni krajem 19. veka, a rudnici su eksploatisani samo tokom 20 godina i jedini način da se dođe do njih je kupovina na aukciji.
  • Dragan

    12.05.2021 09:39
    Eh
    Sirotinjo i Bogu si teška.Koliko je robova ubijeno za tu krunu naravno podataka nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.