Značajan pad broja novoobolelih u Šumadiji 1Foto: Aleksandar Roknić

Prema poslednjim podacima kragujevačkog Instituta za javno zdravlje (od subote u 20 sati), broj novoobolelih od kovida 19 u Šumadiji uveliko se smanjuje.

Institut za javno zdravlje u Kragujevcu u subotu je, naime, saopštio da je „od 588 analiziranih uzoraka u jednom danu, virus korona registrovan kod 24 žitelja šumadijskog upravnog okruga“.

Od tog broja, 14 novoobolelih je iz Kragujevca, petoro iz Aranđelovca, po dvoje iz Topole i Batočine, dok je jedan slučaj kovida registrovan u Rači (Kragujevačkoj). Do skoro, brojevi novozaraženih u Šumadiji, pre svega u Kragujevcu, bili su trocifreni.

U prilog konstataciji da se broj novozaraženih u Šumadiji, ali i okolnim regionima koji gravitiraju kragujevačkim zdravstvenim ustanovama, ubrzano smanjuje, svedoči i podatak da je broj hospitalizovanih u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu, prvi put posle dužeg vremena, manji od 100. U UKC-u trenutno je, prema poslednjoj informaciji iz te ustanove, zbrinuto 99 kovid pacijenata, od kojih je šestoro na respiratoru.

Od početka epidemije kovida 19, u martu prošle godine, do sada, u Šumadiji su, prema podacima kragujevačkog IZJZ, testirana 100.781 stanovnika tog dela Srbije, a korona virus je registrovan kod njih 37.582, odnosno kod 37,29 posto testiranih, što čini 12,53 odsto ukupnog broja žitelja Šumadijskog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari