Dostupni linkovi

Više od 1.200 migranata stiglo na Lampeduzu



Kasno popodne 9. maja najmanje devet čamaca prepunih migranata iskrcalo se na italijansko ostrvo, na kome se nalazi prihvatni centar (arhivska fotografija)
Kasno popodne 9. maja najmanje devet čamaca prepunih migranata iskrcalo se na italijansko ostrvo, na kome se nalazi prihvatni centar (arhivska fotografija)

Više od 1.200 migranata u nekoliko starih, pretrpanih ribarskih brodova stiglo je 9. maja do malog italijanskog ostrva Lampeduza u roku od 12 sati, jer su krijumčari ljudima iskoristili mirno more i toplo vreme, izjavio je gradonačelnik Salvatore Martelo.

To je najveći broj migranata koji su se ove godine u jednom danu iskrcali na obalu italijanske luke.

"Rekao sam da je potreban samo jedan lep dan da vidite ovoliko čamaca", rekao je Martelo.

On je apelovao na premijera Maria Dragija (Draghi) da pitanje migranata stavi na dnevni red, iako je vlada usredsređena na ekonomski oporavak zemlje od pandemije COVID-19.

Kasno popodne, najmanje devet čamaca prepunih migranata iskrcalo se na ostrvo, na kome se nalazi prihvatni centar.

Italijanski mediji su preneli da su čamci italijanske obalske straže i granične policije ispratili brodove do Lampeduze nakon što su primećeni u Sredozemnom moru.

Ostrvo koje živi od turizma i ribolova bliže je severnoj Africi nego kopnu Italije.

Najviše migranata je iz Bangladeša i Tunisa, uglavnom muškaraca, ali je bilo i nekoliko žena i dece i jedna beba, preneli su mediji.

Krajem proleća, kada je lepo vreme, krijumčari iz Libije aktiviraju veliki broj plovila kojima prevoze ljude do Evrope.

XS
SM
MD
LG