Vesti

0

Vučić Handkeu uručio Orden Karadjordjeve zvezde

Autor: TKĐ

Izvor: Beta

Vučić Handkeu uručio Orden Karadjordjeve zvezde

Izvor: Beta/AP/Darko Vojinovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas Orden Karadjordjeve zvezde prvog stepena austrijskom piscu i dobitniku Nobelove nagrade Peteru Handkeu.
 
Kako se navodi u Ukazu predsednika o dodeljivanju ordena, Handke je priznanje dobio za naročite zasluge u predstavljaju Srbije i njenih gradjana, u oblasti javnih i kulturnih delatnosti i "ličnom istrajavanju u beskompromisnoj odgovornosti prema istini".
 
Vučić je naveo da Srbija treba da bude ponosna što medju svoje prijatelje ubraja književnike Jakoba i Vilhelma Grima, Johana Volfganga Getea, kao i Handkea.
 
"Handkeov život je 78. godina dug poetski esej, značajan po proživljenom kao i napisanom. Teme koje Hande obradjuje teme su koje obradjuju i formiraju naše živote....Dodeljujući ovaj najznačajniji orden, Srbija pokazuje zahvalnost svom prijatelju i akademiku Handkeu", rekao je predsednik tokom svečanosti.
 
Vučić se Handkeu zahvalio i izvinio "što deo Srba nije umeo da pokaže tu zahvalnost".
Nobelovac je ovom prilikom rekao da nije bio spreman i da nije očekivao da će primiti "ovako značajan orden" i da mu je samo rečeno da će popiti kafu sa Vučićem.
 
"Apsolutno nisam spremio nikakav govor, ali to je odraz mog života, ja često nisam bio spreman. Kada pomislim na Srbiju uvek se setim ikone Beli andjeo. Imam kopiju te ikone kod sebe kući i kad god je pogledam, (andjeo) pokazuje na prazan grob. To me uvek navodi na razmišljanje", naveo je Handke.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR