Fabrici: EU – ideja mira, jednakosti i tolerancije

Vesti 09. maj 202113:41 > 14:12 1 komentar
Fonet/Aleksandar Barda

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić su, povodom 9. maja, Dana Evrope, kod Delijske česme u Knez Mihailovoj ulici simbolično otvorili manifestaciju EU karavan, i pozvali Beograđane da učestvuju u proslavi "dana radosti" i rođenja onoga što EU danas predstavlja.

Fabrici je ocenio da je EU ideja mira, jednakosti i toleracije, i da o „divnoj priči“ koju širi najbolje svedoči izložba kraj Delijske česme, na kojoj su simbolično prikazane ključne oblasti saradnje sa Srbijom.

Povezane vesti

„Simbolično je predstavljena pomoć EU u zapošljavanju 200 lekara kao vid podrške u borbi protiv kovida, zatim pomoć Vrhovnom sudu u rešavanju više od milion starih slučajeva, tu su i ambulantna kola kao simbol pomoći zdravstvu, ali i traktor koji predstavlja pomoć EU srpskoj poljoprivredi“, rekao je Fabrici.

Podsetio je da interaktivna izložba u okviru EU karavana danas kreće iz Beograda, i da će tokom maja obići još deset gradova širom Srbije.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ocenio je da ideja EU raste, razvija se i unapređuje, a da je teški periodi kroz koje prolazi samo čine još značajnijom.

Naglasio je da je EU za Srbiju i Beograd do sada izdvojila ukupno četiri milijarde evra bespovratne pomoći, što je, kako je rekao, čini značajnim partnerom Srbije, a izdvojio je saradnju na aktuelnim projektima uz kredite evropskih banaka.

„Kada je reč o novoj dečijoj klinici, trenutno radimo na projektu za građevinsku dozvolu, kako bi buduća klinika bila po evropskim standardima, zatim tu je 35 miliona evra vredan projekat izgradnje kanalizacije na levoj obali Dunava, a tu je i rehabilitacija radi bolje energetske efikasnosti biblioteke, hitne pomoći i klinike i stacionara za lečenje studenata“, rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da mu je drago što će EU karavan obići i druge gradove u Srbiji i da će tako do svih delova zemlje stići poruka saradnje koju on nosi, kako bi na putu evrointegracija Srbija i EU bile u sve boljim odnosima, i na kraju kako bi bio dostignut željeni cilj – članstvo Srbije u EU.

Manifestacija EU karavan, koja danas u Beogradu traje do 18 časova, obićiće Niš, Novi Sad, Valjevo, Užice, Negotin, Pirot, Subotica, Vršac, Kraljevo i Kragujevac.

Posetiocima se nude različite aktivnosti, pa uz interaktivnu izložbu na postamentima mogu da obiđu i punkt za štampanje majica i cegera, punkt za fotografisanje u virtuelnom okruženju EU prestonica, a mogu da otvore i „interaktivna vrata“ ka gradovima Evrope i da razgovaraju sa umetnicima iz ih gradova.

Evropski pokret: Evropska integracija uzor za čovečanstvo

Evropski pokret u Srbiji danas je povodom 9. maja Dana Evrope ukazao da nakon više od sedam decenija evropska integracija predstavlja primer i uzor za čitavo čovečanstvo i da Srbija jeste i treba da bude deo tog procesa.

„Važno je da Srbija nastavi putem integracije u Evropsku uniju, kao ključnom strateškom nacionalnom cilju, od čije će uspešne realizacije zavisiti izgled društva i kvalitet života za generacije koje dolaze“, navodi Evropski pokret u Srbiji u saopštenju.

U saopštenju se pozdravljaju napori da se posle više godina zaostajanja obnovi dinamika pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, što će, kako se navodi, u najvećoj meri zavisiti od ubrzanja reformi u Srbiji, poštovanja vladavine prava, sveobuhvatnije borbe protiv korupcije, kao i poštovanja načela demokratije.

„Demokratska vladavina, koja nas vodi u Evropu, podrazumeva punu informisanost građana, poštovanje nadležnosti državnih institucija i načela podele vlasti, kao i poštovanje svih političkih i društvenih aktera, uključujući opoziciju, socijalne partnere, civilno društvo, stručnu zajednicu, medije i građanske pokrete, navodi se u saopštenju.

Nastala prvenstveno kao mirovni projekat zasnovan na ekonomskim i socijalnim ciljevima, evropska integracija je istovremeno i način da se prevaziđu slepilo i uskogrudost nacionalizma i da se zajednički promovišu osnovne vrednosti moderne Evrope, naveo je u saopštenju Evropski pokret u Srbiji.

Na današnji dan pre 71 godine objavljena je Šumanova deklaracija kojom je najavljeno osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik, prethodnice Evropske unije.

Evropa će na pitanje kako ići dalje pokušati da odgovori na jednogodišnjoj Konferenciji o budućnosti Evrope koja simbolično počinje danas, 9. maja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare