Apatija Nikole Đurička

Žal za mladosti, velike frustracije i sitne životne radosti - tako se može opisati film "Živi čovek" reditelja Olega Novkovića i scenaristkinje Milene Marković, koji je prikazan sinoć na drugoj večeri 49. Međunarodnog filmskog festivala FEST.

Kultura

Izvor: Sanja Dojkiæ

Nedelja, 09.05.2021.

09:17

Apatija Nikole Đurička
Foto: FEST Promo

U ovom filmu koji se prikazao u okviru glavnog takmičarskog programa, Nikoli Đuričku pripala je glavna uloga propalog rokera Igora Đelića Đele, koji se koprca u okrutnoj realnosti Srbije u tranziciji.

O Đeli sve saznajemo iz prvih kadrova.

Njegova dnevna rutina je lenja, džangrizav je prema svom okruženju, supruga Sunčica (Nada Šargin) ga ne podnosi, deca ga ni ne primećuju.

U mladosti je bio gitarista i vokal popularnog rok benda "Sinovi", a plakat najave svirke njegovog benda u Domu omladine svakodnevno ga podseća na njegovu naizgled blistavu muzičku karijeru u povoju.

I dalje se ponaša kao beogradski frajer, i svakodnevno seksualno uznemirava mlađe žene u svom okruženju, koje ga se gnušaju.
Foto: B92.net
Preti ženi batinama, dere se na samohranog oca kom iznajmljuje memljivi podrum, sitnice ga izbacuju iz takta. Žudi za drugim ženama, kao i za svojim propalim potencijalima.

Porodični problemi se umnožavaju, a on sve više pokušava da pobegne od tih neprilika, regresirajući na "beogradskog mačora" koji je ranije imao ceo svet na dlanu.

Ali u pokušaju da u svojim 40-ima i dalje bude "taj mladić", njegove rečenice deluju neprikladno, njegovo ponašanje je za podsmeh, a okruženje ga vidi kao umišljenog propaliteta. Đela je sve samo ne osoba koja treba da nam se svidi - ali sa njim moramo da saosećamo.

Jer kako nijedan čovek nije crno-beo, i Đela je spektar sivog.

On svake godine odlazi kod oca svog tragično preminulog druga iz benda u starački dom, zanemi nad priznanjima koje mu Sunčica otkriva u naletu besa, i pokušava da izađe na kraj sa teškim odnosima koje ima sa svojim roditeljima, problematičnim brakom i sopstvenim nezadovoljstvima.
Ekipa filma, Foto: B92.net
U jednom trenutku Đela kaže "Ja ne želim ovako da živim", a iako je ta rečenica kontekstualizovana u svađi koju ima sa Sunčicom, može se reći da Đela konačno priznaje i sebi i svetu da mu je potrebna promena u svakom aspektu njegovog postojanja.

Ali vrlo brzo, kako to obično biva, ponovo tone u zonu komfora, zloupotrebu alkohola, narkotika i mladih žena, jer je to jedini način da se oseti živim - a ti postupci ga, sasvim suprotno, vode u ponor.

A mi se kao gledaoci suočavamo sa svojim strahovima, koji nisu daleko od Đeline stvarnosti.

Nakon premijernog prikazivanja sinoć u krcatoj sali Kombank dvorane, odnosno onoliko krcatoj koliko su dozvolile epidemiološke mere, film "Živi čovek" naći će se u redovnim bioskopskim repertoarima 20. maja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

168 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: