Dostupni linkovi

Peking: Ostaci kineske rakete pali u Indijski okean


Lansiranje rakete Long March 5 u Venčangu, 29. april
Lansiranje rakete Long March 5 u Venčangu, 29. april

Ostaci kineske rakete pali su u Indijski okean, zapadno od Maldiva, a većina njenih delova izgorela je tokom povratkom u atmosferu, saopštile su kineske vlasti.

Prema koordinatama koje su 9. maja objavili kineski državni mediji, pozivajući se na Kinesku kancelariju za svemirsko inženjerstvo, ostaci rakete pali su u okean, zapadno od arhipelaga Maldiva.

Kineska kancelarija za svemirsko inženjerstvo saopštila je da je većina krhotina izgorela u atmosferi, a državni mediji su izvestili da su delovi rakete ponovo ušli u atmosferu u nedelju u 4.24 sati.

"Long March 5" druga je raketa varijante 5B od njenog prvog leta u maju 2020.

Prošle godine delovi prve rakete pali su na Obalu Slonovače, oštetivši nekoliko zgrada.

"Svemirske države moraju smanjiti rizik za ljude i imovinu na Zemlji od povratka svemirskih objekata i povećati transparentnost u vezi s tim operacijama", rekao je direktor NASA Bill Nelson, bivši senator i astronaut.

"Jasno je da Kina ne ispunjava odgovorne standarde u vezi sa svemirskim otpadom", rekao je on.

Neizvesnost oko putanje pada rakete i neuspeh Kine da pruži jača uveravanja uoči povratka rakete podstakli su debatu i izazvali sumnju.

"Ključno je da Kina i sve svemirske države i komercijalni subjekti deluju odgovorno i transparentno u svemiru kako bi obezbedili sigurnost, stabilnost i dugoročnu održivost aktivnosti u svemiru", rekao je Nelson.

Astrofizičar sa američkog univerziteta Harvard Jonathan McDovell rekao je za agenciju Rojters da je potencijalna zona krhotina mogla biti severnije od Njujorka, Madrida ili Pekinga, i južnije od južnog Čilea i Velingtona na Novom Zelandu.

"Čini se da je Kina dobila u svom kockanju. Ali i dalje je bila nepromišljena", naveo je McDovell na Twitteru, a prenosi AP.

Otkad su veliki delovi NASA svemirske stanice Skylab u julu 1979. pali u Australiju, većina zemalja nastoji da izbegne takve nekontrolisane povratke dizajnom letelica, rekao je McDovell.

Kineska raketa je 29. aprila lansirana iz Venčanga kako bi isporučila prvi modul težak 22 tone za buduću svemirsku stanicu.

Modul se odvojio od rakete i uspešno ušao u orbitu, ali su glavni deo rakete i četiri potisnika pali na Zemlju.

XS
SM
MD
LG