Naslovna / Korona

Pčele u Holandiji obučene da otkriju covid 19 infekciju

Priredio/la: I. V.|11:00 - 09. 05. 2021.

Da bi se dobio rezultat testa na covid 19, to može potrajati satima ili danima, ali – odgovor pčela je neposredan,  metoda jeftina, a insekti se inače koriste „u bezbednosne svrhe“

pčele-covid 19-korona Kada nanjuše virus, za nagradu dobiju slatku vodu Foto: Shutterstock

Holandski istraživači obučili su pčele, koje imaju neobično oštar njuh, da identifikuju uzorke zaražene covid 19 infekcijom, što je, prema njihovom otkriću, moglo da smanji vreme čekanja na rezultate ispitivanja na samo nekoliko sekundi.

Zaslađena voda kao nagrada

Da bi obučili pčele, naučnici u laboratoriji za bio-veterinarsko istraživanje na Wageningen University davali su pčelama slatku vodu, kao nagradu nakon što su im pokazali uzorke zaražene covid 19, ali „nagradu“ ne bi dobili nakon što bi im se pokazao neinficirani uzorak.

– Naviknuvši se na taj sistem, pčele su mogle spontano da produže jezik kako bi dobile nagradu kada im se pokaže zaraženi uzorak – objasnio je Wim van der Poel, profesor virusologije koji je učestvovao u projektu. Za ovo istraživanje, kako je naveo, sakupljaju se normalne medonosne pčele od pčelara.

Jezik kao slamčica

– Odmah kada im ponudimo pozitivni uzorak, damo im i šećernu vodu. Da bi se počastile šećernom vodom pčele tada produže svoj jezik, koji se pretvori u slamčicu kako bi mogle da piju zaslaženu vodu – objasnio je profesor Wim van der Poel. A prema istraživačima, pretvaranje jezika kod pčela u cevčicu, nalik slamčici, potvrda je pozitivnog rezultata testa za korona virus.

Insekti korišćeni „u bezbednosne svrhe“

Da bi se dobio rezultat testa na covid 19, to može potrajati satima ili danima, ali odgovor pčela je neposredan. Metoda je takođe jeftina, što je potencijalno čini korisnom za zemlje koje nemaju dovoljno testova. Tehniku kada životinje, odnosno insekti treba nešto da nanjuše, američko Ministarstvo odbrane delotvorno je testiralo kako bi se otkrio eksploziv i toksin tokom devedesetih godina prošlog veka. Moljci, pčele i ose korišćeni su „u bezbednosne svrhe“ za otkrivanje eksploziva, kao i za medicinsku dijagnozu, podsećaju naučnici. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo