Foto: AFP
Foto: AFP

Novi rekord: Džordanov dres prodat za 1.380.000 dolara

Vreme čitanja: 2min | ned. 09.05.21. | 08:55

Deo istorije prodat na aukciji za, do sada, neviđen novac

Jedini dres za koji je poznato da ga je Majkl Džordan nosio dok ne igrao na Univerzitetu Severna Karolina, prodat je na aukciji za čak 1.380.000 dolara! Jasno je koliko je Džordanovo ime veliko, ali činjenica da njegov dres sa koledža vredi skoro milion i po dolara, zaista pokazuje veličinu Letećeg Majka.

Džordan je pomenuti dres nosio u sezoni 1982/1983, kada je osvojio nagradu igrača godine u NCAA, a isti dres našao se i na naslovnoj strani magazina posle osvajanja nagrade.

Izabrane vesti

U isto vreme, ova prodaja je oborila rekord prethodnih prodaja Džordanovih dresova. U oktobru je jedan dres iz sezone 1986/1987 prodat za čak 480.000 dolara. Ali, to deluje kao malo u odnosu na sadašnji novi rekord.

Zbog čega je cena probila oblake, objašnjava direktor sportskih aukcija Heritejdž Kris Ajvi.

"Finalna cena dokazuje da ovaj dres poseduje sve što svaki ozbiljan kolekcionar može da poželi", rekao je Ajvi.

Cenu pomenutom dresu diže činjenica da je unikatan, da postoje fotografije po kojima se vidi da je originalan. Inače, to radi se o Džordanovom dresu iz njegove "sofomor" sezone.

Ovaj isti dres je već ranije prodavan na aukciji, a cena sada već davne 1999. godine bila je 63.500 dolara. Sada je prodat za više od milion dolara.

"Džordanov dres je jedna od omiljenih stvari koje sam imao prilike da vidim na aukcijama", rekao je Ajvi.

Kako je objasnio Ajvi, potvrda unikatnosti i autentičnosti je ključna kod ovakvih slučajeva. A sa napretkom digitalne tehnologije, dosta se cela oblast oslanja na podudaranje u odnosu na dostupne fotografije. Sve je to toliko pouzdano, da su kolekcionari posle potvrda spremi da daju i 1.380.000 dolara za dres iz osamdesetih.

Kao što oni vole da kažu, tako se kupuje deo istorije.

Dresovi koji su nošeni na utakmicama od strane velikih igrača nastavljaju da rastu u očima kolekcionara, tako da rastu i cene. Poslednjih godina kupljen je i dres Kobija Brajanta sa NBA finala vredan 338.000 dolara, a jedan od Lebrona Džejmsa sa Ol Star meča vredeo je više od 630.000 dolara.



tagovi

Majkl Džordan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara