Читај ми!

Čelsi pobedio Siti i odložio proslavu titule

Čelsi je savladao Mančester Siti (1:2) u meču koji je mogao da ozvaniči novog prvaka Engleske. Siti je izgubio uzastopne mečeve kod kuće golovima primljenim posle 90. minuta – toliko golova su ukupno primili u ovom periodu na prethodne 235 utakmice na Etihadu.

Mančester Siti je imao priliku da pobedom nad Čelsijem u 35. kolu Premijer lige zvanično stigne do titule prvaka Engleske, treće u četiri godine.

Međutim, a ovo je daleko od beznačajnog, ova dva tima su imala važne mečeve u Ligi šampiona tokom sedmice, a uspešnost u njima donela im je međusobni susret u finalu Lige šampiona. Treneri dva tima su bili dužni da određene igrače odmore, ali i da, možda, pokušaju koliko-toliko da prikriju ono sa čime će izaći u meču za titulu šampiona kontinenta.

Upravo je Gvardiola više iznenadio sa odabirom sistema i pristupa koji je iz njega proistekao. Bilo je, jasno, mnogo mehanizama i karakterističnih stvari u svim standardnim fazama i momentima igre, onih koje igru Sitija čine "igrom Sitija", ali je bilo i odstupanja.

I upravo se ova vrsta nenaviknutosti na zahtev, koju je Mančester Siti donekle pokazao i u duelu sa Lionom u prošlogodišnjoj Ligi šampiona, kada je Gvardiola takođe promenio oblik drastičnije (Katalonac, naravno, to radi veoma često i naglašeno uspešno, ali ovde govorimo o onim mečevima kada tim ne deluje komforno u tome), videla i u ovom duelu.

Upravo je i kontekst utakmice bio u skladu sa ovim. Dva tima nisu delovala dovoljno ubedljivo u završnim trećinama. Prilika nije bilo previše.

Siti je poveo u finišu prvog dela, posle nekoliko individualnih, a prosečnom gledaocu verovatno neprimetnih grešaka u odbrani Čelsija. Rahim Sterling je pogodio. Engleskom fudbaleru ovo je četvrta sezona sa deset ili više golova. Samo Serhio Aguero ima više (devet) od njega. Ali upravo je Argentinac taj u koga će mnogo prstiju biti upirano posle ovog meča...

Nedugo posle prvog gola Siti je dobio i penal. Bili Gilmor, koji je zaigrao umesto Mejsona Maunta je napravio prekršaj, ali je Serhio Aguero jako loše šutirao.

U nastavku nije mnogo toga drugačijeg viđenog. Čelsi je izjednačio golom Zijeha. Tada je Gvardiola na teren poslao Fodena i Gundogana, ali poznata lica nisu i sistem Sitija vratila u poznate obrise.

Na samom kraju, u nadoknadi vremena, Markos Alonso je postigao gol za Čelsi, koji tako u kratkom periodu stiže do dva trijumfa protiv Sitija, ali i čini jako važan korak ka plasmanu među četiri najbolje ekipe Premijer lige.

Mančester Siti je primio najmanje dva gola na svom stadionu na četiri uzastopna meča, prvi put od 1978. godine.

Ova ekipa će veoma verovatno biti šampion Engleske u svakom slučaju, ali postoje određene stvari koje moraju biti popravljene uoči par najvažnijih sedmica sezone.

Čelsi je, da li je ovo uopšte potrebno naglašavati, tim koji je u sjajnoj formi otkako je trener postao Tomas Tuhel i već sada deluje da ima pravo da se nada ravnopravnoj borbi za titulu u Premijer ligi. 

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво