Privreda

Ruski ambasador: Sjeverni tok 2 mogao bi biti gotov do septembra

Ruski ambasador: Sjeverni tok 2 mogao bi biti gotov do septembra
Foto: Ilustracija | Ruski ambasador: Sjeverni tok 2 mogao bi biti gotov do septembra

MOSKVA - Ruski ambasador u Njemačkoj Sergej Nečajev smatra da bi gasovod Sjeverni tok 2 mogao biti završen do njemačkih izbora za Bundestag zakazanih za 26. septembar, ali da su vremenski uslovi presudni za ispunjenje tog cilja.

"Nadam se da će gasovod biti spreman prije izbora za Bundestag. Vrijeme je presudno za završetak projekta. Ako bude sve u redu, mi ćemo napredovati brže, radovi su u toku, a preostaje nam još skoro 100 kilometara", rekao je Nečajev u intervjuu za RND koji je objavljen danas.

Ambasador je podsetio da je Moskva više od 50 godina sarađivala sa Njemačkom na isporukama gasa i da je to funkcionisalo čak i tokom perioda Hladnog rata, a da se sada postavlja pitanje da li želimo da zaustavimo 10 milijardi evra inevesticija.

Dodao je da o tome po njemu treba da odluči samo Evropa.

Sjeverni tok 2 je međunarodni projekat, zajednička inicijativa ruskog državnog "Gazproma" i više njemačkih i drugih evropskih kompanija kojom bi se ruski gas transportovao do Njemačke, a kapacitet novog gasovoda od 1.200 kilometara bio bi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Izgradnja je obustavljena u decembru 2019. godine nakon što se švajcarska kompanija "Olsis", specijalizovana za izgradnju podvodnog gasovoda, povukla zbog mogućih američkih sankcija, a radovi su nastavljeni u decembru 2020. godine nakon jednogodišnje pauze.

Završeno je 95 odsto ukupne trase Sjevernog toka 2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije