Privreda

"Mnoge njemačke kompanije zbog 'nearshoringa' razmišljaju da dođu u Srbiju"

"Mnoge njemačke kompanije zbog 'nearshoringa' razmišljaju da dođu  u Srbiju"
Foto: Image by Kerstin Riemer from Pixabay | Mnoge njemačke kompanije zbog "nearshoringa" razmišljaju da dođu u Srbiju

U Srbiji trenutno posluje 400 njemačkih kompanija koje zapošljavaju više od 65.000 ljudi, a u posljednjih nekoliko godina njemačke investicije iznosile su više od 2,5 milijardi evra, saopštila je Njemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija), koja obilježava 20 godina rada u Srbiji.

Kako je navedeno, Njemačka je godinama jedan od najvećih investicionih partnera u Srbiji.

Povodom ovog značajnog jubileja, AHK Srbija u saradnji sa Ambasadom SR Njemačke u Beogradu i njemačkom organizacijom Germany Trade & Invest (GTAI) u narednom periodu organizuje poseban događaj "AHK Road Show" sa ciljem unapređenja bilateralne privredne saradnje.

"Duga tradicija postojanja i održivo poslovanje čine nas stabilnim partnerom Srbije u čijem fokusu je uvijek bilo i biće unaprjeđenje bilateralnih privrednih odnosa Srbije i Njemačke, kroz neprestano intenziviranje privredne, kulturne i obrazovno-tehničke saradnje", rekao je direktor Njemačko-srpske privredne komore Frank Aleter.

"U prilog kvalitetu saradnje govori i činjenica da se trgovinski volumen u posljednjih osam godina uvećao čak dva i po puta, te je dostigut novi maksimum od preko 5 milijardi evra u 2019. godini, a uprkos godini koju je obilježila pandemija korona virusa, trgovinska razmjena između Njemačke i Srbije iznosi 5 milijardi evra u 2020. godini", naveo je Aleter.

On je dodao da je u pogledu obrazovno-tehničke saradnje, AHK Srbija zajedno sa Privrednom komorom Srbije i drugim partnerima odigrala odlučujuću ulogu u uvođenju sistema dualnog obrazovanja u srednje škole u Srbiji.

Prema njegovim riječima, AHK Srbija je za ovu godinu identifikovala tri glavna strateška pravca, koja se već nalaze u procesu implementacije. To su stručno obrazovanje - dugoročno učenje (long-life learning), digitalizacija/inovacije i EU Green Deal.

Direktor AHK Srbije, takođe, navodi da mnogo kompanija razmišlja da dođe u Srbiju u okviru strategije obezbjeđivanja dobavljača na bližim proizvodnim lokacijama (nearshoring) umjesto dalekim na Istoku.

Komora će pružiti podršku i kroz projekat "Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u Zemljama Zapadnog Balkana" koji će se ove godine sprovesti krajem septembra, sedmu godinu zaredom.

Prijavljivanje srpskih dobavljača počinje u maju, navodi se u saopštenju AHK Srbije.

Kako navodi Udo Ajhlinger, predsednik Njemačko-srpske privredne komore i direktor Siemens Srbija i Siemens Mobility, AHK Srbija će se i dalje fokusirati na snažno i efikasno zastupanje interesa kompanija članica pred državnim organima i institucijama, kao i u javnoj sferi.

"Njemačko-srpsko partnerstvo je trajno. Naša Komora ostaje stabilan partner srpske privrede, sa ciljem poboljšanja poslovne klime i investicionih uslova, kao i podrška u naporima Vlade Srbije u sprovođenju ekonomskih reformi", rekao je Ajhlinger.

(Telegraf Biznis)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije