Naslovna / Zdravlje

Osip na koži može da bude bezopasan, ali i po život opasno stanje

Priredio/la: D.T.|15:00 - 08. 05. 2021.

Osip je često posledica kontakta sa nekom biljkom ili s iritirajućim deterdžentom, obično se pojavi na jednom delu tela, a nekada može biti bolan i širiti se celim telom

osip na koži Obavezno zatražite pomoć i ako je osip bolan i ako se naglo širi Foto: Shutterstock

Osip na koži često je mnogo veći estetski nego zdravstveni problem. Može uspešno da se leči i kućnim lekovima, ali nekada može da ukaže na ozbiljne infekcije ili alergije koje mogu biti i životno ugrožavajuće. Ukoliko ni posle dve sedmice lečenja nema poboljšanja, obavezno potražite pomoć stručnjaka. Kod osipa koža deluje upaljeno i nadraženo, nekada se jave promene u vidu bubuljica, crvenih mrlja i ljuštenja kože, uz osećaju svraba i pečenja kože.

Na osnovu kojih faktora se donosi dijagnoza

Osip na koži ume brzo da izbije, a nekada se sporo razvija. Česti su osipi na licu, ali i na rukama, nogama ili stomaku. Lokacija, izgled i boja osipa na koži su bitni faktori na osnovu koji se određuje dijagnoza i propisuje prava terapija.

Ljudi pod terminom osip često podrazumevaju različite stvari , kaže dermatolog Vitni Haj direktor dermatopatologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Koloradu u Denveru.

– Za dermatologa osip je širok pojam, koji se nekada odnosi na bolesti vezivnog tkiva poput lupusa, preko infekcija do novog deterdženta za pranje veša. Sigurno ste nekada primetili crvenilo i iritaciju na pazuhu posle pranja košulje ili majice novim deterdžentom – podseća dr Haj.

Od običnog češanja do ozbiljnih bolesti

Neki osipi su relativno bezopasni i mogu se brzo ukloniti, drugi umeju biti daleko ozbiljniji. Dr Izabela Džons preporučuje traženje stručne pomoći ako je prisutan bol, groznica, plikovi, rane. Groznica, može ukazivati na prisustvo infekcije, ozbiljnu reakciju na lek ili reumatološku bolest, na primer. Lekari poručuju da se posebno obrati pažnja na plikove ili otvorene rane na koži, ustima ili genitalijama.

– Neki benigni osipi, koje su reakcija na otrovni bršljen, mogu da izazovu pojavu malih plikova na koži. Međutim, u nekim slučajevima plikovi i otvorene rane mogu ukazivati na ozbiljno ili po život opasno stanje koje zahteva trenutnu intervenciju – kaže dr Džons. Obavezno zatražite pomoć i ako je osip bolan, i ako se naglo širi po celom telu i u onim slučajevima kada posle kućne nege nema poboljšanja.

Kućno lečenje

Ukoliko se pak osećate dobro i ako osip ne utiče na kvalitet života, pokušajte da pomognete sebi kućnim lekovima, kao što su hidrokortizonske kreme. Ukoliko iritacija potraje, koliko god bezazleno izgledalo, obratite se lekaru. Posle dve sedmice, ako nema poboljšanja, zatražite lekarsku pomoć. Osipi na koži mogu biti i posledica zaraznih bolesti, rubeola, malih boginja (morbili), ovčijih boginja (varičela), urtikarije ili koprivnjače. Moguće su reakcije u vidu osipa kod alergije na neku od komponenti leka. Osip je pratilac i rozacee, ekcema, kontaktnog dermatitisa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Jasminka
2:33, 09. 05. 2021.
Odgovori

Već nekoliko godina jednom nedeljno pojave se promene na koži ruku,ramena listova na nozi, grudi..osip ne crvene boje,nema najavu pojavljivanja,ne boli,ne svrbi nema krvi ni likvora,samo crvene tačkice i oblik i izgled ogrebotina neke životinje ,mačke ili psa,Jako sam zabrinuta i uplašena zbog toga i molim stručnu lekarsku pomoć.Hvala!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo