');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

"Danas Anglosaksonci..." Makron optužuje Vašington i London da BLOKIRAJU IZVOZ VAKCINA

Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je Veliku Britaniju i SAD da blokiraju izvoz vakcina protiv kovida 19, piše britanski dnevnik "Telegraf".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Emanuel Makron Foto: Christophe Ena / EPA;
Emanuel Makron

Markon kaže da je spreman da razmotri poziv američkog predsednika Džoa Bajdena da se proizvođači vakcina protiv kovida 19 odreknu prava na patent, ali je naglasio da je u globalnoj borbi protiv virusa korona mnogo važnije da Vašington ukine zabranu na izvoz vakcina.

- Danas Anglosaksonci blokiraju mnoge sastojke i vakcine, a 100 odsto proizvedenih doza u SAD namenjeno je za njihovo tržište - naglasio je Makron, napominjući da se EU boriti da vakcine budu javno dobro.

Pročitajte još

Tema razgovora tokom drugog dana samita EU u Portu trebalo bi da budu socijalna pitanja, ali analitičari su izrazili očekivanje da će biti razgovora i o pozivu američkog predsednika da se proizvođači vakcina odreknu prava na patent.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je protivljenje toj zamisli i tvrdi da će se time izazvati komplikacije u proizvodnji vakcina, dok su ostale članice EU podeljenje u vezi sa tom temom.

Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen nije bila u potpunosti protiv te zamisli, ali su zvaničnici EU zatražili dodatne informacije na koji će taj plan funkcionisati i formiranje zajedničkog stava među članicama pre daljeg reagovanja.