Naslovna / Ishrana

Plavi patlidžan sadrži supstance koje imaju potencijal u borbi protiv ćelija karcinoma

Priredio/la: M.R.|13:00 - 08. 05. 2021.

Patlidžan sadrži veliku količinu vlakana koja prolaze kroz probavni sistem netaknuta i zadržavaju sva korisna svojstva

Zanimljivo je da se svrstava u povrće, ali zbog načina na koji raste spada u voće Foto: Shutterstock

Smanjenje rizika od srčanih bolesti, bolja kontrola nivoa šećera u krvi, detoks creva i visoka nutritivna a niska kalorijska vrednost, samo su neke od prednosti plavi patlidžana i razlog zašto bi ga trebalo uvrstiti u redovnu ishranu, a ne samo u dijetetske režime, za koje je odličan. Patlidžan, plavi patlidžan ili plavi paradajz, može biti zeleni, crni, čak i crveni, a zanimljivo je i da bazično spada u voće zbog toga što raste iz cvetova i u sebi ima semenke, ali se tretira povrćem.

Sadrži supstance koje se bore protiv ćelija karcinoma

Patlidžan sadrži više supstanci koje su u istraživanjima pokazale potencijal u borbi protiv ćelija karcinoma, među kojima i solasodin ramnozil glikozide (SRG). Radi se o vrsti jedinjenja koja se nalaze u nekim biljkama, poput noćurka, recimo. Pojedine studije o istraživanjima na životinjama pokazale su da ova jedinjenja mogu da prouzrokuju uništenje ćelija karcinoma, kao i da pomognu u smanjenju recidiva određenih vrsta, što ohrabruje u nadi i očekivanju više ispitivanja na ljudima. Pokazalo se takođe da su ove supstance efikasne u slučajevima raka kože, kada se nanose direktno.

Već je dobro poznato da konzumiranje više voća i povrća, poput patlidžana, može da pomogne u zaštiti od određenih vrsta karcinoma, zbog izraženih antioksidantnih svojstava. U pregledu rezultata skoro 200 studija, naučnici su izneli podatke da je upotreba voća i povrća povezana sa zaštitom od raka gušterače, želuca, debelog creva, bešike, grlića materice i dojke.

Pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi i ravnoteži digestivnog trakta

Patlidžan sadrži veliku količinu vlakana koja prolaze kroz probavni sistem netaknuta i zadržavaju korisna svojstva. U ovom procesu, ona doprinose čišćenju digestivnog trakta ali i utiču na smanjenje nivoa šećera u krvi usporavanjem brzine varenja i boljom apsorpcijom šećera u telu. Sporija apsorpcija održava nivo šećera u krvi stabilnim i sprečava nagle skokove. Još neka istraživanja sugerišu da polifenoli tj. prirodna biljna jedinjenja koja se nalaze u hrani poput patlidžana, uz bolju apsorpciju šećera pojačavaju lučenje insulina.

Jedno laboratorijsko ispitivanje pratilo je ponašanje ekstrakata patlidžana obogaćenih polifenolom i pokazalo da mogu da utiču na nivo specifičnih enzima koji rade na apsorpciji šećera, pomažući tako i procesu smanjenja nivoa šećera u krvi. Takođe, patlidžan se dobro uklapa u dijetetske preporuke osobama koje su na režimu zbog dijabetesa, a koji uključuje ishranu bogatu vlaknima, tj.celim zrnima i povrćem.

Visok sadržaj antioksidanata razgrađuje slobodne radikale u telu

Antioksidanti pomažu u sprečavanju mnogih vrsta hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca i razne vrste karcinoma, a patlidžan je posebno bogat antocijaninima, vrstom pigmenata sa antioksidativnim svojstvima koji su odgovorni za njegovu živu boju. Specijalno koristan antocijanin u patlidžanima zove se nasunin.

Višestruka ispitivanja potvrdila su efikasnost antioksidanata u zaštiti ćelija od oštećenja koja mogu svojim štetnim delovanjem da naprave slobodni radikali, zato je njihova radzgradnja izuzetno važna.

Manji rizik od srčanih oboljenja, niži nivo lošeg holesterola

U jednoj studiji rađenoj na zečevima sa visokim holesterolom, ovim životinjama je davana određena količina soka od patlidžana dnevno, tokom dve nedelje. Na kraju studije imali su niži nivo LDL holesterola i triglicerida, kao i niže vrednosti dva markera u krvi koji mogu dovesti do povećanog rizika od srčanih bolesti kada su povišeni.

Još neke studije su pokazale da patlidžan može da ima pozitivni, zaštitni efekat na srce, a u jednoj su životinje hranjene sirovim ili patlidžanom na žaru tokom 30 dana. I jedna i druga vrsta patlidžana su, pokazalo se, poboljšale rad srca. Iako ovi rezultati obećavaju, važno je napomenuti da su trenutna istraživanja ipak ograničena na studije na životinjama i laboratorijske analize.

Patlidžan, salata, pečeni patlidžan

Pečen, punjen, ili sirov kao salata – bezbroj maštovitih a lakih kombinacija za pripremu patlidžana Foto: Shutterstock

Bogat nutrijentima, a niskokaloričan

Patlidžan je izuzetno hranljiva namirnica, što znači da sadrže odličnu količinu vitamina, minerala i vlakana sjedinjenih u malo kalorija. Jedna šolja (82 grama) sirovog patlidžana sadrži sledeće hranljive sastojke:

  • samo 20 kalorija
  • 5 grama ugljenih hidrata
  • 3 grama vlakana
  • 1 gram proteina
  • dobre količine mangana, folata, kalijuma, vitamina C

Sadrži i manje količine drugih hranljivih sastojaka, uključujući niacin, magnezijum i bakar.

Patlidžan sadrži veliku količinu vlakana a malo kalorija, što je dobra kombinacija u režimima za gubitak kilograma. Takođe se može koristiti umesto visokokaloričnih sastojaka jer njegov prolaz kroz digestivni trakt daje osećaj sitosti, uz navedene dodatne koristi (čišćenje i detoksikacija).

Zgodan za kombinovanje sa drugim namirnicama, laka priprema, odličnog ukusa

Patlidžan je neverovatno prilagodljiva namirnica, prijatnog ukusa koji se termičkom obradom intenzivira. Može se peći u rerni, na roštilju, dinstati ili jesti kao salata sa maslinovim uljem, lukom i limunom, kao i sa drugim začinima i prelivima po želji. Ono što je važno je da se radi o niskokaloričnoj zameni za mnoge visokokalorične namirnice – tako ćete smanjiti unos ugljenih hidrata i kalorija, a istovremeno povećati sadržaj vlakana i hranljivih sastojaka u obroku.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo