1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Tritin: Evropa mora sama da se brine o svojoj bezbednosti

8. maj 2021.

Nemački političar Zelenih i bivši ministar za životnu sredinu Jirgen Tritin rekao je u petak za DW da Evropa više ne može da se oslanja na SAD i da mora sama da vodi računa o svojoj bezbednosti.

https://p.dw.com/p/3t8LC
Jirgen Tritin
Jirgen TritinFoto: picture-alliance/dpa/K. Nietfeld

U razgovoru za DW TV na engleskom jeziku, nemački političar Zelenih i bivši ministar za životnu sredinu Jirgen Tritin je govoreći o spoljnoj politici Zelenih, a na pitanje - kako njegova stranka misli da postigne cilj NATO, naime da svaka članica izdvaja minimalno 2 odsto svog BDP-a za odbranu, rekao da je taj cilj „apsurdan":

„Taj cilj je apsurdan, jer ste videli da je u ovoj krizi 12 zemalja postiglo taj cilj ne trošeći više novca za odbranu. One su jednostavno smanjile svoju ekonomiju.

„Ono što mi kao Evropljani moramo da uradimo je da ojačamo Evropu. Evropa mora da vodi računa o svojoj bezbednosti, a to znači uglavnom imati u vidu Libiju, Mali i sve ove sukobe oko nas. To možda neće biti jeftinije, ne znam... To neće biti pre svega pitanje NATO, biće pitanje Evropske unije", rekao je  za DW i istakao:

„Ono što mi (Evropljani) moramo da radimo je da brinemo o tim sukobima. Ne možemo se više oslanjati na SAD, to je istina."

Treba povećati cenu CO2

Što se tiče životne sredine, rekao je da treba povećati cenu CO2 i da treba više ulagati u obnovljive izvore energije. Rekao je da novi ciljevi smanjenja emisije štetnih gasova ne idu dovoljno daleko.

„Ono što bi bilo neophodno za postizanje ovog cilja jeste povećanje cene CO2. Na berzi sada imamo cenu od 50 evra po toni CO2. U sektoru neemisijske trgovine to je još uvek ispod te vrednosti, to je 25 evra - skoro polovina", rekao je Tritin.

„Moramo povećati rast obnovljivih izvora energije, moramo instalirati više kapaciteta za korišćenje vetra i Sunca. Aspurdno je što je Nemačka, bivši vodeći proizvođač obnovljivih izvora energije, sada uložila samo desetinu za obnovljive izvore u poređenju sa Kinom ili šestinu u poređenju sa SAD".

U Nemačkoj se spremaju istorijski izbori

Jirgen Tritin i Analena Berbok, 2013.
Jirgen Tritin i Analena Berbok, 2013.Foto: Getty Images/A. Berry

Tritin je takođe rekao da će Zeleni preduzeti ozbiljnu akciju u vezi sa klimatskim promenama, ako budu izabrani u septembru na parlamenternim izborima koje je nazvao istorijskim - "jer se prvi put vodi trka između Unije i Zelenih, a ne između Unije i Socijaldemokrata".

„Mislim da će glavna razlika biti u tome što preduzmemo ozbiljne mere u borbi protiv klimatske krize. To nije samo ekološko pitanje, to je pitanje kako organizujemo svoju mobilnost u ovom društvu, kako organizujemo celu industriju. Raditi na tome, a ne pričati o klimatskoj krizi, biće prava važna razlika", rekao je Jirgen Tritin za DW.

Jirgen Tritin (1954) je član Zelenih od 1980. godine, od prvih dana ove stranke. Od 1985. do 1990. bio je poslanik u parlamentu Donje Saksonije, od 1990. do 1994. ministar Donje Saksonije za savezne i evropske poslove. Trtin je od 1998. član Bundestaga. U vladi pod kanclarom Gerhardom Šrederom (SPD) od 1998. do 2005. bio je Ministar za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bebednost. Od 2014. je član Odbora Bundestaga. Takođe je član Parlamentarne skupštine NATO-a.

dr,DW

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.