Kruna na talonu: Mesijeva čarolija ili Simeoneova gvozdena disciplina, osvetnik Pistolero se vraća na mesto uspeha

Vreme čitanja: 6min | sub. 08.05.21. | 09:48

Barselona i Atletiko Madrid igraju jedan od ključnih mečeva za titulu u Primeri. Real vreba iz prikrajka i navija za iks na Nou Kampu ili pobedu čete Ronalda Kumana. Katalonci bez Ansu Fartija i Filipe Kutinja, Madriđani kompletni. Promo kvota u Mozzartu na pobedu domaćina - 1,92

Ključa na Pirinejima! Trka utroje za krunu u Primeri. Danas (16.15) na Nou Kampu mogao bi da bude jedan od ključnih mečeva sezone – Barselona dočekuje Atletiko.

Odavno se nije dogodilo da četiri kola pre završetka takmičenja u Primeri tri najveća španska kluba imaju gotovo podjednake šanse da se dokopaju titule. Sevilja je pomalo neočekivanim porazom od Bilbaa (0:1) na domaćem terenu praktično ispala iz konkurencije, ali s obzirom na brojna iznenađenja kojima smo svedočili u poslednjih mesec-dva možda za Andalužane još ima nade – dan posle ove utakmice gostuju Realu, umornom od revanša polufinala Lige šampiona sa Čelsijem u Londonu.

Izabrane vesti

Trenutna situacija je ovakva: Atletiko je na čelu tabele sa dva boda prednosti u odnosu na gradskog rivala Real i Barselonu i dolazi na Kamp Nou sa ciljem da po svaku cenu izbegne poraz. Međutim, nerešen rezultat ili pobeda Barse najviše bi odgovarao kraljevskom klubu, budući da ima bolji međusobni bilans i sa Jorgandžijama, i sa Blaugranom, a to je prvi parametar pri određivanju krajnjeg poretka. S druge strane, izabranici Zinedina Zidana imaju najteži raspored: posle Sevilje očekuju ih vezana gostovanja Granadi i Bilbau, a sezonu završavaju u prestonici protiv Viljareala. Podsetićemo vas da je Granada pre desetak dana šokirala Mesija i kompaniju usred Katalonije, te da je Atletiko pretprošlog vikenda ostao praznih šaka u okršaju sa imenjakom iz Baskije, ali i da Viljareal još nije obezbedio plasman u Ligu Evrope.

Pulenima Dijega Simeonea preostaju mečevi sa Sosijedadom i Osasunom kod kuće (onaj prvi takođe je potencijalna mina) i gostovanje borcu za opstanak Valjadolidu, dok su pred Barsom odlazak relativno rasterećenom Levanteu, domaćinstvo bezbrižnoj Selti i duel na strani sa Eibarom, koji je na rubu ispadanja. Na papiru, ekipa koju vodi Ronald Kuman je u najpovoljnijem položaju i u slučaju trijumfa u ovom dvoboju stekla bi psihološku prednost nad konkurencijom.

16.15: (1,92) Barselona (3,50) Atletiko Madrid (4,10)

Najjači adut crveno-belih je upravo pomenuti Simeone. Argentinski stručnjak je majstor igranja na rezultat i sigurno na ovu utakmicu gleda kao na finale nekog kup takmičenja. Naruku mu ide i kadrovska situacija pošto mu je posle dužeg vremena na raspolaganju kompletan igrački kadar, pa ima ogroman prostor za razrađivanje taktike. Čola moraju da brinu dve stvari: loši rezultati u derbijima van Madrida i činjenica da nikad nije dobio prvenstveno gostovanje u Barseloni. Što se tiče njegovog kolege Kumana, on neće moći da računa na dugotrajno odsutne Ansua Fatija i Filipea Kutinja.

JORGANDŽIJE PAMTE 2014. GODINU

Atletiku je ostao u lepom sećanju zlata vredan remi pre sedam godina na Nou Kampu. U poslednjem kolu Primere, Barsa i Atletiko su rešavali pitanje šampiona. Gostima je bio potreban bod i do njega su stili zlatnim golom štopera Dijega Godina. Na kraju je bilo 1:1, pa je titula završila u crveno-belom delu Madrida posle 18 godina. Madriđani su u odlučujući duel ušli sa tri boda više od Katalonaca i na kraju su uspeli da stignu do velikog boda. Meč odluke počeo je veoma loše po Atletiko, zbog povreda su već u prvom poluvremenu van terena morali Dijego Kosta i Arda Turan, a u 33. minutu je Čileanac Aleksis Sančez je golčinom doneo prednost domaćinu.

Na startu drugog poluvremena Urugvajac Godin je posle kornera izjednačio. Barsa do kraja nije mogla do gola za titulu. Meč će da se pamti i po aplauzima kojima su navijači Barselone fer i korektno odali priznanje velikom rivalu. Posle toga Simeoneovi ratnici nisu bili ni blizu krune koja je završavala ili na stadionima Santijago Bernabeu ili na Nou Kampu u trofejnim vitrinama Reala i Barselone. Tada je bod odgovarao Atletiku, sada mora da ide na pobedu, ako želi da ključ drži u svojim rukama.

Atletiko je ove sezone bio lider u većem delu sezone. Iskoristio je na početku lošu formu i, čini se, nikada slabije velike rivale Reala i Barselone, da se odlepi na čelu. Činilo se da će četa Dijega Simeonea lako da dođe do krune. Ipak, kriza Jorgandžije prošlog meseca. Poraz od Atletik Bilbao (1:2) krajem prošlog meseca mogao je da bude koban, ali su i Real s dva remija bez golova protiv Hetafea u gostima i Betisa na svom terenu i pomenuuti šokantni poraz Barselone od Granade kumovali da Atletiko i dalje ljute rivale gleda s vrha i da sam kroji svoju sudbinu.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE BARSELONA DA BUDE ŠAMPION ŠPANIJE JE 2,50, A DA ĆE ATLETIKO MADRID DA OSVOJI KRUNU JE 2,60.

Barselona se uzda u Lionela Mesija i njegovi magiju, Čolo Simeone u gvozdenu disciplinu, čvrstu odbranu i bedem na sredini terena, dok će oporavljeni Luis Suarez pokušati da pomrsi račune bivšem klubu i Ronaldu Kumanu koji su ga se olako otpisali prošlog leta. Skupo plaćeni Portugalac Žoao Feliks čeka šansu na klupu za rezerve, kao i Anhel Korea koji je bio zadužen za golove kada je Suarez bio van tima. Iks faktor bi mogao da bude Markos Ljorente.

GRIZMAN VS SUAREZ

Luis Suarez (©Reuters)Luis Suarez (©Reuters)

Osim što je Suarez glavna pretnja po bivši klub, s druge strane je to Antoan Grizman, Francuz koji je napravio lepu karijeru u redovima Atletika, imao status jednog od najboljih napadača današnjice, ali se njegova zvezda počela da se gasi u Barsi. Nije pokazao ni delić repertora kao kada je s lakoćom tresao mreže rivala u crveno-belom dresu.

Za razliku od prošle godine kada je bio veoma slab Grizman je proigrao ove sezone. Ima 19 pogodaka u 12 aistencija računajući sva takmičenja. Suarez se vraća pvi put na “mesto zločina”, gde je nemilosrdno tresao mreže u dresu Barselone. Imao je savršenu saradnju sa Lionelom Mesijem. Ove sezone je postigao 19 golova, devet manje od Mesija, ali je prošlog meseca imao povredu kja ga je odvojila od terena tri nedelje. Vratio se iskusni napadač u tim pre dve nedelje u Bilbau, prošlog vikenda je bio starter u tesnoj i srećnoj pobedi u Elčeu (1:0), ali nije zatresao mrežu još od 21. marta kada je bio čovek odluke u pobedi Jorgandžija sa 1:0 protiv Alavesa na Vanda Metropolitanu.

Suarez će imati želju za osvetom Barseloni koju je nevoljno napustio u suzama. Grizmanu je motiv titula u Primeri koju nije uspeo da osvoji u dresu Atletika. Urugvajac je za šest godina u Barseloni postao treći najbolji strelac u istoriji kluba sa 199 golova. On je rekao da neće slaviti gol, ako ga bude dao bivšem klubu.

Urugavajc je sjajno počeo u novom klubu, ali u poslednja tri meseca je samo tri puta zatresao mrežu. Imao je i povredu koja ga je uzbacila iz ritma. On sa Barsom ima četiri trofeja najboljeg tima Španije – po dva kada su na kormilima bili Luis Enrike i Ernesto Valverde.

Suarezu će ovo biti prvi put da igra protiv bivšeg kluba. U prvom delu šampionata, 21. novembra prošle godine, kada je Atliko pobediso sa 1:0 golom Belgijanca Janika Fereire Karaska, nekadašnji napadač Ajaksa i Liverpula nije mogao da igra zbog virusa korona.

BROJKE

Antoan Grizman – 47 utakmica, 19 golova (12 u Primeri, dva u Ligi šampiona, tri u Kupu kralja, dva u Supekupu Španije), 12 asistencija (sedam u Primeri, četiri u Kupu kralja i jednu u Supekupu Španije)

Luis Suarez – 34 utakmice, 19 golova (sve u Primeri), dve asistencije (obe u Primeri)

Derbi Primere, Barselona - Atletiko Madrid (16.15), kao i preostala tri meča današnjeg programa u Španiji, možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

BARSELONA – ATLETIKO (16.15)

BARSELONA – Stadion Nou Kamp. Igraće se bez prisustva gledalaca

Sudija: Mateu Laoz

BARSELONA (3-5-2): Ter Štegen, Arauho, Pike, Lengle; Alba, Dest; Buskets, De Jong, Pedri; Grizman, Mesi

ATLETIKO (4-4-2): Oblak, Tripije, Savić, Himenez, Ermoso; Kondogbija, Koke, Lemar; Suarez, Ljorente

PRIMERA – 35. KOLO

Petak

Real Sosijedad - Elče 2:0 (0:0)

/Elustondo 72, Ojarzabal 90+2/

Subota

14.00: (2,20) Alaves (3,25) Levante (3,45)

16.15: (1,92) Barselona (3,50) Atletiko Madrid (4,10)

18.30: (3,50) Kadiz (3,00) Ueska (2,30)

21.00: (1,85) Bilbao (3,40) Osasuna (4,60)

Nedelja

14.00: (2,15) Hetafe (3,00) Eibar (3,50)

16.15: (2,15) Valensija (3,25) Valjadolid (3,60)

18.30: (2,00) Viljareal (3,45) Selta (3,80)

21.00: (2,05) Real Madrid (3,45) Sevilja (3,60)

Ponedeljak

21.00: (1,83) Betis (3,50) Granada (4,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Lionel MesiPrimeraBarselonaAtletiko MadridDijego Simeone

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara