Nova vest
Olimpizam

Subota, 08.05.2021.

10:00

Ministar Udovičić u borbi protiv dopinga: Edukacija je jako bitna

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić govorio je o dopingu u sportu, pripremama za Olimpijske igre i vakcinaciji.

Izvor:

Autor:

Ministar Udovičić u borbi protiv dopinga: Edukacija je jako bitna
FOTO: STARSPORT/Pedja Milosavljevic

Vanja Udovičić je na gostovanju u jutarnjem programu TV Prva pričao o raznim temama.

Prva je bila doping.

"Mnogo puta sportisti imaju neznanje kada je reč o dopingu. Ponosan smo što implementirali zakon protiv dopinga. Edukaciju koju smo stvorili pokazalo je veliki napredak. Manji broj dopingovanih. Dosta puta pribegnu i budu doping pozitivni, u normalnoj medicinskoj terapiji i tokom oporavka od povrede koriste supstance koje su nedozvoljene. Edukacija je snažan mehanizam da bi imali saznanje, pa da bi oni prenosili saznanje. Svi smo svedoci u određenim teretanama da sa malo rada i malo vežbi postanu reprezentativni. Snaga i taj čin kratko traju", jasan je Udovičić.

Srbija je poslala jasnu poruku.

"Jedna smo od prvih zemalja na svetu koja je promenila zakon o sprečavanju dopinga. Na taj način šaljemo vrlo snažnu poruku da želimo da obaramo rekorde i budemo prvi u svetu".

U kojim sportovima je najčešće korišćenje dopinga?

"Najviše je u bodibildingu, što je najlogičnije. Od 2006. godine od kada antidoping agencija sprovodi kontrole utvrđeno je 112 dopingovanih sportista, najviše u bodibildingu, boksu, rvanju, atletici i američkom fudbalu. dopingovani su 1 do 1,5% od testiranih i to je svetski prosek. Ipak, smatramo da je to nedovoljno i da moramo da utičemo na sistem".

Da li je doping štetan po zdravlje i da li sportista može da se vrati posle kazne?

"Profesionalni sport do kraja nije potpuno zdrav, moram to da kažem. Podvrgnuti smo najvećim naporima, a kada na to dodate nečasne radnje i doping, to može da bude fatalno. Zavisi da li sportista može da se vrati posle dopinga. Četiri godine je kazna za nekoga ko direktno uzima doping da mu pomogne u rezultatima, to je veliki period i to za nekoga znači kraj karijere
".

Ministarstvo omladine i sporta sprovelo je akciju vakcinisanja mladih.

"Mladi se vakcinišu i odziv je daleko bolji nego što je bio pre dve, tri nedelje. Motivisali smo mlade ljude da se vakcinišu i vode brigu o svom zdravlju i kolektivnom imunitetu. Ponosni smo kada edukacijom motivišemo mlade ljude i oni to prenose na svoje vršnjake. Sport je opravdao svoju ulogu i svaka čast sportistima koji su se odazvali ovom cilju".

Rekordan broj medalja na Olimpijskim igrama?

"Glavno je pitanje da li će se Olimpijske igre održati, pošto svakodnevno dobijamo različite informacije od MOK-a. Prema poslednjim informacijama održaće se. Ne možemo da tvrdimo sa sigurnošću, ali mi se pripremamo kao da će da se održe. Sportisti su motivisani, s obzirom da su ekstremni uslovi u pitanju. Mi se trudimo da im maksimalno pomognemo. Sve je poremećeno, posebno priprema, ali vidim spremnost da nadmaše rekorde i to mi je drago. Naši sportisti imaju najbolje moguće uslove i da država finansijski ulaže i pomaže. Omogućili smo sve i ispunili sve želje svim sportistima".

Nastavila se akcija obilazaka lokalnih klubova i škola.

"Pre dve godine smo krenuli u akciju da obnovimo fiskulturne sale, ali nismo stigli da sve obnovimo. Za sada smo stigli u 220 škola. U paket ulazi 40 lopti, dva gola, dve table sa dva obruča i mreža za odbojku. Želimo da do kraja godine 35% osnovnih škola dobije opremu i da motivišemo decu i roditelje, kao i da nastavnici dobiju bolje uslove", zaključio je Vanja Udovičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve