Pripyat drone shot

BBC

Prve boce „zanatskog likera“ napravljenog od jabuka uzgajanih u blizini nuklearne elektrane u Černobilju zaplenjene su u Ukrajini.

Černobiljska fabrika likera saopštila je da joj je 19. marta oduzeto 1,500 flaša alkoholnog pića Atomik i prosleđeno javnom tužiocu u Kijevu.

Državni službenici konfiskovali su pošiljku iz kamiona u destileriji koja se nalazi na Karpatima.

Ovaj liker je prvi prehrambeni proizvod koji dolazi iz Černobilja posle nuklearne katastrofe iz 1986. godine, kažu iz kompanije.

Firma čeka kraj istrage ukrajinskih vlasti, iako iz kompanije poručuju da „ne znaju“ zbog čega je zaplenjena pošiljka koja je trebalo da bude dostavljena u Veliku Britaniju.

„Čini se da nas terete za falsifikovanje ukrajinskih akciznih deklaracija“, otkriva profesor Džim Smit, naučnik koji je godinama izučavao crvenu zonu u Černobilju pre osnivanja fabrike likera sa ukrajinskim kolegama.

Međutim, on smatra da „to nema nikakvog smisla pošto su boce namenjene britanskom tržištu i jasno su obeležene akciznim markicama za tu državu“.

Chernobyl Nuclear Power Plant

BBC

Proizvođači Atomika, koji se bave deficitarnom delatnošću u ovom delu Ukrajine, koriste crvenu zonu Černobilja – područje koje je napušteno posle katastrofe iz 1986. godine i prostire se na 4,000 kvadratnih kilometara.

Vršeći različita istraživanja, oni pokušavaju da otkriju da li usevi i ostale biljke koje se gaje u ovoj zoni mogu bezbedno da se koriste za proizvodnju namirnica.

Kada smo probali prvi Atomik votka-martini 2019. godine, uvideli smo da „nije radioaktivniji od bilo koje druge votke“, objašnjava profesor Smit koji radi na Univerzitetu u Portsmutu.

Experimental farm in the Chernobyl exclusion zone

BBC

Zajedno sa kolegama, uskladio je recepturu kako bi napravio liker na bazi jabuke.

Te jabuke uzgajane su u oblasti Narodiči – na samoj ivici crvene zone Černobilja u kojem je i dalje strogo zabranjeno uzgajanje žitarica, voća i povrća.

Kompanija planira da iskoristi deo dobiti od prodaje dobara kako bi pomogla oblasti Narodiči i drugim delovima Ukrajine koji i dalje osećaju ekonomske posledice nuklearne katastrofe.

BBC je pokušao da stupi u kontakt sa kancelarijom javnog tužioca u Kijevu, ali nije dobio komentar do trenutka objavljivanja teksta.

Narodichi, Ukraine

BBC

Doktor Genadij Laptev, jedan od suvlasnika kompanije i učesnik saniranja štete na terenu posle černobiljske katastrofe, „nada se da će se ovaj spor razrešiti kako bi firma mogla da nastavi da pomaže zajednicama koje je incident iz 1986. ekonomski i socijalno pogodio“.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari