08. maj  2021. 08.25  →  23.15 | Izvor: RTV (Boris Šuman)

Subotica: Van snage Regulacioni plan centra grada

SUBOTICA -

Subotička Skupština stavila je van snage Regulacioni plan centra grada. Kako je za RTV rekao predsednik gradske Skupštine Balint Pastor ovim se, nakon povlačenja Plana detaljne regulacije za datu zonu, dodatno štiti graditeljsko nasleđe, jer su zahvaljujući regulacionom planu koji je na snazi više od dvadeset godina, i pored povlačenja plana detaljne regulacije, rušenja bila moguća.

video icon

Javna rasprava sredinom marta o predlogu Plana detaljne regulacije za centar Subotice izazvala je veliki interes javnosti.

subotica

Pod njihovim i pritiskom dela političara iz vlasti predlog plana je odbačen jer, kako je ocenjeno, nije u dovoljnoj meri vodio računa o centru grada kao jedinstvenoj kulturno-istorijskoj celini.

Mesec i po dana kasnije, subotička skupština povukla je još jedan potez u cilju potpune zaštite graditeljskog nasleđa od rušenja, a to je stavljanje van snage i Regulacionog plana pomenute zone.

„Ukoliko bi ovaj plan regulacije iz 2000. godine ostao na snazi, ta rušenja koja su bila predviđena i PDR-om koji je vraćen sredinom marta obrađivaču bila i dalje moguća“- rekao je Pastor.

On se nada da će ubrzo biti ponovo izrađen Plan detaljne regulacije, koji će ponovo biti pred građanima na javnoj raspravi i veruje da će u roku od nekoliko meseci taj Plan detaljne regulacije biti usvojen na način da čuva graditeljsko nasleđe Subotice.

„Ono što ćemo videti u narednom periodu jeste da li paralelno sa izradom novog PDR-a još nešto treba da se izmeni da bi ti dokumenti u potpunosti bili usaglašeni, pto nije bio uvek slučaj u prethodnih dvadesetak godina“- dodao je on.

Pomenuti planovi su odbačeni jer su u nekoliko ulica centralnog gradskog jezgra stvarali mogunost rušenja postojećih objekata i podizanje višespratnica, što je za brojne građane, stručnjake, organizacije, ali i deo vlasti bilo neprihvatljivo.

Tagovi
Srodne vesti