Capital.ba

Zapošljavanje u SAD naglo usporilo u aprilu

08.05.2021. / 7:40

NJUJORK – Američki poslodavci su otvorili u aprilu 2021. samo 266.000 radnih mjesta, prema podacima Ministarstva rada SAD, što je neuporedivo manje nego u martu i znak da preduzeća ne uspijevaju da nađu dovoljno radnika dok se ekonomski oporavak zahuktava.

Ministarstvo je takođe revidiralno naniže podatak o novootvorenim radnim mkestima u martu na 770.000 sa prvobitno objavljene cifre od 916.000 radnih mjesta, prenosi Rojters.

To znači da je zaposlenost za 8,2 miliona radnih mjesta ispod maksimuma zabilježenog prije pandemije, u februaru 2020, dodaje britanska agencija.

Prije dvanaest mjeseci, američka ekonomija je izgubila rekordnih 20.679 miliona radnih mjesta, zbog mjera zatvaranja prodavnica neegzistencijalne robe, restorana i preduzeća čija djelatnost nije od krucijalnog značaja, kako bi usporila prvi talas kovida-19.

Stopa nezaposlenosti u SAD je porasla na 6,1 odsto u aprilu sa šest procenata u martu.

Uprkos naglom usporavanju zapošljavanja prošlog mjeseca, američko tržište rada se poboljšava. Stopa učešća radne snage, ili udio Amerikanaca u radnoj dobi koji imaju posao ili ga traže, popeo se na 61,7 posto u aprilu sa nivoa od 61,5 procenata u martu.    Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!