KULEBJAKA SA KOKOŠIJIM MESOM I PIRINČEM

Kulebjaka je ruska tradicionalna vekna koja se puni raznim sadržajem. U ovom slučaju, ona je sa kokošijim mesom i pirinčem. Neobično ime za neobični specijalitet!

kulebjaka sa pirinčem

Sastojci:

1 kokoška
250 grama pirinča
peršun
5 skuvanih jaja
200 grama svežih šampinjona
3 jajeta
muskatni oraščić
250 mililitara kisele pavlake
100 grama putera
400 grama brašna
3 šargarepe
1 limun
150 mililitara kisele pavlake
četvrtina korena celera
koren paštrnaka
pileća kocka za supu
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Isečemo kokošku na parčad i stavimo u šerpu. Koren paštrnaka, celera i šargarepe isečemo na parčad i dodamo u šerpu. Dodamo i deo isečenog peršuna, sipamo vodu, posolimo, pobiberimo, dodamo kocku za supu, stavimo šerpu na šporet, poklopimo i ostavimo sadržinu da se kuva 30 minuta.

Šampinjone isečemo na parčad i pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. U šerpu sa vodom stavimo pirinač da se kuva. Skuvan pirinač procedimo. U veći sud stavimo brašno, dodamo 2 jaja, 100 grama putera, 250 mililitara kisele pavlake, posolimo i rukom umesimo testo.

U šerpu, na šporetu, stavimo 150 mililitara kisele pavlake, sitno isečen peršun, limunov sok, dodamo malo rendanog muskatnog oraščića i promešamo. Skuvanom mesu odstranimo kosti i kožicu. Kada sos dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta, dodamo parčad mesa i promešamo.

Na pobrašnjenoj radnoj površini premesimo testo. Testo isečemo na jedno veće i jedno manje parče. Od većeg parčeta, oklagijom, razvučemo veću koru. Koru stavimo u okruglu tepsiju ostavljajući krajeve da vise van tepsije.

Skuvana jaja isečemo na krugove. U sud stavimo iceđen pirinač, dodamo krugove jaja, posolimo, pobiberimo i promešamo. Deo pirinča sa jajima nanesemo na koru u tepsiji. Na pirinač nanesemo deo isprženih šampinjona, a na njih nanesemo sos sa mesom. Zatim nanesemo preostale šampinjone i preostali pirinač sa jajima.

Od drugog parčeta testa, oklagijom, razvučemo manju koru i njome prekrijemo fil u tepsiji. Savijemo krajeve prve kore ka unutrašnjosti, a gornju koru izbockamo viljuškom. Preostalo jaje polupamo i odvojimo belance od žumanca. U sud sa žumancem sipamo malo ulja i izmutimo viljuškom. Kuvarskom četkom, izmućenim žumancem, premažemo gornju koru.

Pečemo 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ispečenu kulebjaku isečemo na parčad koja dekorišemo sitno isečenim peršunom, kockicama crvene paprike i grančicama ruzmarina.

Prijatno!