08. maj  2021. 04.35  | Izvor: RTV

Dokument: Slobodan Milošević (RTV1,17.30)

NOVI SAD -

Igrana serija „Porodica", koja govori o hapšenju bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića 2001. godine, podelila je srpsku javnost, pokrenula je čitav niz pitanja, tema za razmišljanje, ali i kontroverze. Komentari na društvenim mrežama kretali su se od pohvala,posebno Borisu Isakoviću i Mirjani Karanović, ali i o neuspešnosti pojedinih glumačkih interpretacija, do kritika da je izostavila kontekst Miloševićeve politike koja je dovela do ratova i raspada Socijalističke Jugoslavije. Mnogi su seriju kritikovali, a da je nisu ni pogledali, jer mnogi ne žele da se sete devedesetih.Za neke, ni to nije zanemarljivo, Milošević je i dalje heroj. I dok jedni smatraju da je to perfidni pokušaj rehabilitacije Slobodana Miloševića, drugi su ubeđeni da je to pokušaj prikazivanja DOS-a u pozitivnijem svetlu. Pitanje je šta je ova serija i Slobodan Milošević kao tema - otkrila o sadašnjosti?

eržika, pap, reljin, 1,, foto, aleksandar, jovanović

Čuvene su njegove rečenice: „niko ne sme da vas bije“ i „volim i ja vas“. Kada je 95-e potpisao Dejtonski sporazum za zapadni svet je bio faktor mira i stabilnosti. Vredi podsetiti i na to da je Desanka Maksimović napisala predgovor za njegovu knjigu „Godine raspleta“. Vidosav Stevanović je zbog knjige o Miloševiću koja je prevedena na više svetskih jezika, bio u egzilu, prvo u Grčkoj, zatim u Francuskoj. Ali, da li nam je dve decenije kasnije jasno i bistro ko je bio Slobodan Milošević?

Da li je neophodno da se razmisli posle dvadeset godina koje su tekovine Slobodana Miloševića; šta možemo - a šta mu ne možemo oprostiti, da li se to svodi na lično sećanje na raspad SFRJ, sankcije, inflaciju, bedu, izbeglištvo, ratove i bombardovanje? Ili je njegova odbrana iz haške sudnice - obrisala slike propasti devedesetih?

Jedan od snimatelja koji je pratio hapšenje Slobodana Miloševića mi je pričao da je tamo bila usijana atmosfera koja je mogla da izazove građanski rat. Da je tamo bilo nekoliko suprotstavljenih službi, oličene u kaskaderskoj jurnjavi džipova između novinara. Boro Drakulović, poslanik SPS, sedeo je tog 30. marta 2001. sa pištoljem za pojasom i gledao u obaveštenje koje je stiglo u vilu Mir. Među imenima pripadnika JSO, koji će preuzeti objekat, bilo je i ime njegovog sina. Povodom serije „Porodica“ na TV Hepi je rekao da nije imao dilemu i da bi i pucao na sina da bi odbranio Slobodana Miloševića. Nažalost,u našoj istoriji nije prvi put da se porodice dele po političkoj liniji, setimo se samo četnika i partizana. Nije li to usud koji još uvek nije usahnuo na ovim prostorima?

Sagovornici: Vidosav Stevanović – pisac, Predrag Marković - istoričar, Ljubica Gojgić – autorka emisije „Pravi ugao“ TV Vojvodine, Robert Čoban – osnivač i direktor „Kolor Pres grupe“ i Vladimir Pavićević – direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije.

RTV1/ subota, 8. maj u 17.30

Tagovi