Vapaj za pravdom u klovnovlendu 1

Samo desetak dana posle premijernog izvođenja komada „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ po romanu Bore Ćosića, Narodno pozorište Priština sa sedištem izmeštenim u Gračanicu u subotu, 8. maja, na matičnoj sceni imaće novu premijeru – Sofoklovu „Antigonu“, u režiji i adaptaciji Nenada Todorovića.

Ova Sofoklova drama, koja se smatra jednim od nosećih stubova antičke kulture i temelja evropske civilizacije, u Todorovićevoj adaptaciji naći se se skupa sa „Antigonama“ Anuja i Brehta, koje su nastale po antičkom uzoru. U adaptaciju su ušli i Eshilova tragedija „Sedmorica protiv Tebe“, čijim se nastavkom smatra Sofoklovo delo, kao i Todorovićevi songovi.

– Uzvišenost tragične pobune protiv društva cirkusa, vapaj za pravdom u klovnovlendu, to je naša Antigona na rolerkosteru kapitalizma. I biće nam žao nje, mrzećemo svet koji podseća na naš. Do prve sledeće komedije koja će nam više prijati – tvrdi Nenad Todorović.

Osim njega u autorskom timu su: kompozitor Bratislav Radovanović, scenograf Goran Stojčetović, kostimografkinja Bojana Kostadinović, masker Dragan Smiljanić, koreografkinja Isidora Stanišić.

U predstavi igraju: Gorica Regodić, Milica Majstorović, Ivana Bartunjek, Igor Damnjanović, Jelena Orlović, Miloš Đuričić, Branko Babović, Nebojša Đođević, Strahinja Bičanin, Nikola Đorđević, Vujadin Milošević i Miloš Tanasković. Kao muzičari nastupaju: Anton Gerzina, Boris Pažin, Filip Obradović, Milica Božović, Jelisaveta Čivović i Matija Čivović.

„Antigona“ je, posle Euripidovih „Žena iz Troje“ druga koprodukcija NP Priština i NP Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara.

Datum zaječarske premijere biće određen u skladu sa uslovima pandemije, a u zaječarskom NP očekuju da će „Antgona“ biti uspešna i kao i prethodni zajednički projekat, a u trenutku dvostrukog jubileja ove umetničke kuće – 75 godina od osnivanja i tri decenije Festivala „Dani Zorana Radmilovića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari