');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

VAŽNA VEST ZA SRPSKE TURISTE Ako se u Crnoj Gori razbolite od korone, evo ko će snositi TROŠKOVE LEČENJA

U susret turističkoj sezoni u Crnoj Gori finalizovani su zdravstvenii protokoli, a Vlada je donela odluku da se stranim turistima koji se razbole od kovida za vreme boravka u toj zemlji omogući bolničko lečenje o trošku Crne Gore.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Crna Gora Foto: Profimedia / RAS Srbija
Crna Gora

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je na konferenciji za novinare da će zdravstveni protokoli naredne sedmice biti distribuirani turističkoj privredi i ambasadama, i biće i na engleskom i ruskom jeziku.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je rekla da su se potrudili da pojednostave protokol i da će turistima biti objašnjeno kako da se ponašaju ako osete simptome kovida ili se zaraze kovidom, prenose ''Vijesti''.

Pročitajte još

"Vlada je donela odluku da se turisti, koji se razbole od kovida-19 za vreme boravka u Crnoj Gori i budu bolnički zbrinuti, leče o trošku države", rekla je ona.

PCR testiranje će se, u slučaju da je turistima potrebno za povratak u svoju zemlju, nesmetano obavljati u Crnoj Gori na dva paralelna načina - jedan će biti organizovan uz pomoć Instituta za javno zdravlje Crne Gore i vršiće se besplatno, a turisti će imati na usluzi i mogućnosti izrade testova i u privatnim laboratorijama, dodala je ministarka.

Svi hotelijeri će 10 odsto kapaciteta nameniti za eventualne slučajeve obolijevanja od kovida-19, najavila je takođe Borovinić Bojović.

Na snazi ostaje mera o ulasku u Crnu Goru bez testa državljanima Srbije, Hrvatske, BiH, Rusije, Belorusije, Ukrajine i Albanije.