Dostupni linkovi

Crna Gora i Hrvatska će formirati komisije zbog razgraničenja na Prevlaci 


Poluostrvo Prevlaka se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv, na granici Crne Gore i Hrvatske
Poluostrvo Prevlaka se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv, na granici Crne Gore i Hrvatske

Važno je obnoviti rad graničnih komisija kako bi se razgraničenje između Crne Gore i Hrvatske na Prevlaci što prije riješilo i u tom pravcu ćemo intenzivirati saradnju, poručili su 7. maja hrvatski i crnogorski ministri vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i Đorđe Radulović.

Za Hrvatsku je mogući predmet spora more, dok je za Crnu Goru to granica i na moru i na kopnu, kazao je Radulović.

Poluostrvo Prevlaka se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv, na granici Crne Gore i Hrvatske. Nakon ratnih sukoba dvedesetih, Prevlaku su preuzeli posmatrači Ujedinjenih nacija do 2002. godine kada je utvrđen Protokol o privremenom graničnom režimu.

Protokolom Hrvatska ima kopneni dio poluostrva i morski pojas ulaza u Boku kotorsku od 550 metara, dok je dio akvatorijuma uz lijevu obalu poluostrva proglašen “ničijim morem”. Taj status je zadržan do danas.

Grlić Radman smatra da je pitanje kopnenog razgraničenja već riješeno kroz niz potpisanih sporazuma.

Potpisani protokol funkcioniše besprekorno, a dvije zemlje će raditi na formiranju interesornih komisija za što postoji volja obije strane, kazao je Radulović.

Nakon susreta sa Grlić Radmanom, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je saopštio da dvije zemlje imaju izuzetnu saradnju u svim oblastima.

“Nadam se da ćemo u budućnosti, u duhu evropske agende, bilateralnim putem i formiranjem Komisije riješiti i pitanje Prevlake”, navodi se u Krivokapićevom saopštenju.

Tokom zvanične posjete Crnoj Gori, ministra vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Gordana Grlića Radmana je primio i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a razgovarao je i sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, te potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Domaćini su zahvalili Hrvatskoj na donaciji 10 hiljada doza vakcina protiv korona virusa, kao dijelu od ukupno 50 hiljada doza koje je Hrvatska 6. maja odlučila da donira državama regije - Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu.

Najavljeno je otvaranje avionske linije Ryanair-a na relaciji Zagreb - Podgorica u septembru, a potpisan je memorandum o saradnji dva minitarstva u obučavanju diplomata.

XS
SM
MD
LG