Najnovije vesti
Vesti Beograd
Sahranjen POSLEDNJI PILOT Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva: General Rendulić preminuo u 101. godini

Sahranjen POSLEDNJI PILOT Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva: General Rendulić preminuo u 101. godini

Poslednji pilot Jugoslovenskog kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, legenda vazduhoplovstva na našim prostorima, član partizanske eskadrile, inženjer zaslužan za konstruisanje naših aviona i uvoz „migova 21“, general pukovnik avijacije u penziji i doktor tehničkih Zlatko Rendulić koji je preminuo u 101. godini, ispraćen je danas na večni počinak uz vojne počasti na Novom groblju u Beogradu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
РЕНДУЛИЋ Foto: JKP "Pogrebne usluge" / Ustupljene fotografije
РЕНДУЛИЋ
Pročitajte još

Zlatko Rendulić je rođen 29. septembra 1920. godine u Jastrebarskom (Hrvatska). Već sa 14 godina završava jedriličarski kurs u Vršcu. 1940. godine upisuje i završava pilotsku školu Jugoslovenskog kraljevskog vojnog vazduhoplovstva. Bio je učesnik aprilskog rata, a nakon kapitulacije kraljevinie živeo je Zagrebu sve do 1943. godine, kada odlazi u partizane.

Foto: JKP "Pogrebne usluge" / Ustupljene fotografije

Po dolasku u partizane poslat je u Italiju u RAF-ovu školu za obuku za pilota. Kada je postignut sporazum sa Sovjetski Savezom, sa grupom pilota poslat u na obuku za pilota jurišnih bombardera. Vojnu karijeru je okončao u činu general-pukovnika, a uz kraće prekide aktivno je leteo do 1959. godine. U svojoj dugoj karijeri je leteo na 47 tipova aviona, a bio je i prvi pilot koji je iz Jugoslavije otišao na jedan američki univerzitet (Mičigen), gde je radio na supersoničnom avionu. Zbog izuzetnog znanja i iskustva centralna figura razvoja domaće avijacije, a bio je odgovoran i za projekte N-60 „galeb“, J-21 „jastreb“ i J-20 „kraguj“. U toku naučne karijere, objavio je više od 20 knjiga, pri čemu su njegovi udžbenici iz aerodinamike i teorije letenja su i danas među najboljima iz te oblasti.