Najnovije vesti
Vesti Svet
Rama smenjuje predsednika, on mu poručuje da mu to NEĆE PROĆI: Parlament glasao za razrešenje, Meta to ne priznaje

Rama smenjuje predsednika, on mu poručuje da mu to NEĆE PROĆI: Parlament glasao za razrešenje, Meta to ne priznaje

Albanski parlament otvorio je danas put za smenu predsednika Iljira Mete, koji se u međuvremenu oglasio i poručio da neće priznati nijednu odluku nelegalnog jednopartijskog zakonodavnog tela.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Iljir Meta epa Malton Dibra Foto: Malton Dibra / EPA;
Iljir Meta epa Malton Dibra

Na inicijativu Socijalističke partije premijera Edi Rame, parlament je ranije danas sa 97 poslaničkih glasova, šest protiv i jednim uzdržanim, izglasala izveštaj istražne komisije za smenu predsednika Mete zbog navodno ozbiljnog kršenja ustava.

Poslanik Socijalističke partije Taulant Bala je u raspravi izjavio da smenu Mete vidi kao "moranu i ustavnu obavezu".

On tvrdi i da razrešenje Mete ne znači da ta stranka želi da na tu funkciju izabere svog predstavnika, već da je u pitanju institucionalno dostojanstvo države. Tvrdi da su SAD "noćna mora" Mete, kao i da Albanija, kako je kazao, ne zalužuje tu sramotu.

Pročitajte još

Tiranski portal Panorama objavio je ranije da je istražna komisija konstatovala da poslanici zahtevaju smenu predsednika Mete zbog ozbiljnih, flagrantnih kršenja Ustava.

U izveštaju te komisije se navodi i da je Metu trebalo smeniti pre kampanje, a posebno mu se zamera favorizovanje opozicije tokom kampanje, blaćenja Edi Rame i narušavanja odnosa Albanije sa EU i SAD.

Ubrzo je stiglo reagovanje iz kabineta predsednika. Portparol Tedi Bljushi poručio je da Iljir Meta neće priznati nijednu odluku koju je donela jednopartijska skupština.

Meta smatra da je parlament konstituisan u nelegalnom procesu koji je suprotan principima i vrednostima demokratskog društva, pa samim tim, kaže Bljuši, nijedna odluka tog zakonodavnog tela ne zaslužuje pažnju i ništavna je.