07. maj  2021. 15.05  | Izvor: RTV (Eleonora Horvat)

Vek od nastanka sela Vojvoda Stepa, tradicija i istorija solunskih dobrovoljaca

VOJVODA STEPA -

Pre sto godina izgrađeno je i naseljeno selo Vojvode Stepa u Srednjobanatskom okrugu. Specifično selo koje je naseljeno kolonizacijom uglavnom dobrovoljaca sa solunskog fronta i drugih ratova tokom dve godine koliko je trajala i sama izgradnja sela, kroz razne manifestacije pokušaće da približi javnosti svoju istoriju i tradiciju.

Na mestu gde se ranije nalazila livada dve godine se gradilo i naseljavalo selo Vojvode Stepa. Selo u opštini Nova Crnja koje danas ima oko 1000 stanovnika pre sto godina naseljavano je uglavnom ratnim dobrovoljcima.

"Posle albanske golgote, posle oporavka na Krfu, posle probijanja solunskog fronta kada je konačno završen Prvi Svetski rat, ovi ljudi su smogli snage da dođu ovde praktično na golu zemlju i sa svojih deset prstiju da naprave ovo što vidimo danas", navodi Dejan Panić, iz opština Nova Crnja.

Istoriju i tradiciju stanovnici Vojvode Stepe svake godine prikazuju kroz manifestaciju Dani Vojvode Stepe. Jubilej su odlučili da obeleže kroz razne događaje tokom dve godine, koliko je trebalo i za izgradnju sela.

"To su kapitalni programi od istorije, uglavnom je istorija, poezija, proza, folklor, narodne umotvorine i mi čuvamo i negujemo tradiciju naših dobrovoljaca, naših đedova, koji su naselili ovo naseljeno mesto pre ravno sto godina", kaže Branko Slavić, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 i njihovih potomaka.

"Prilagođavamo i te programe i stvari koje radimo i situaciji trenutno u kojoj se nalazimo, malo smo stavili akcenat na pripremu knjiga, nekih tabli, da narod može da dođe da se upozna, da vidi u suštini kako je to sve ovde počelo", navodi Vladimir Brakus, predsednik opštine Nova Crnja.

Organizovanje obeležavanja stogodišnjice kolonizacije podržao je i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.

"Naša ideja jeste da kroz konkurs koji podržava manifestacije podržimo ovakve manifestacije dakle koje jasno čuvaju tradiciju ovih krajeva, pored toga podržaćemo i stare zanate koji su opet karaktetristični upravo za ruralna područja", ističe Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Pored Vojvode Stepe pre sto godina dobrovoljci iz Prvog Svetskog rata naselili su i obližnja sela Aleksandrovo i Banatsko Karađorđevo.