Magazin

Vodič za podizanje stambenog kredita

majka i dete drže tablu sa natpisom

Mnogima je najveći životni cilj da jednog dana u sopstvenom vlasništvu imaju stan ili kuću koja će biti idealno mesto za život sa porodicom. Neretko to podrazumeva i selidbu u velike gradove u potrazi za boljim poslom, finansijskim prosperitetom, pa i većom mogućnošću za posedovanjem vredne nekretnine. 

Uz visoku potražnju ide i velika ponuda, pa se u svim većim gradovima primećuje ogromno povećanje gradnje, koja najbolje odgovara potrebama tržišta, pružajući sve pogodnosti života u gradu za celu porodicu. Ipak, visoke cene kupovinu stana od sopstvene ušteđevine čine mogućom samo malom broju ljudi, te se mnogi odlučuju za druge opcije poput podizanja kredita.

Stambeni kredit je najlakši način za dolazak do novca potrebnog za kupovinu nekretnine i spada u posebnu kategoriju dugoročnih kredita. Odobrava se za kupovinu stana ili kuće, a većina ima opciju za podizanjem stambenog kredita sa učešćem, čiji je procenat relativan.

U nastavku teksta saznajte šta je sve potrebno znati za podizanje stambenog kredita.

Razmislite o tome kako vaš dom treba da izgleda

Pre svega, neophodno je definisati neke osnovne karakteristike vašeg budućeg doma, kao što su to da li će to biti kuća ili stan. Ovim izborom na neki način definišete i lokaciju vaše nekretnine, njenu povezanost sa ostatkom grada, kao i to da li vam je značajno sopstveno dvorište. 

Montažne kuće su odlična opcija ukoliko imate prazan plac, a cena će biti niža u odnosu na izgradnju kuće od cigle. Sa druge strane, stanovi mogu biti u novogradnji ili starogradnji. Novi stanovi pružaju moderna rešenja za kvalitetan život, a primeri toga su savremeni stambeni kompleksi. Kod starogradnje je cena nešto niža, što naravno zavisi od lokacije same nekretnine. 

Pored toga, banke često pružaju mogućnost povraćaja PDV-a ukoliko podižete prvi stambeni kredit. Pre ulaska u proces preuzimanja kredita, obavezno razmislite o veličini vašeg budućeg doma, kao i o tome da li u blizini njega postoje škole, vrtići, bolnice i druge važne institucije.

prikaz potpisivanja ugovora

Kako doći do pravih informacija?

Sledeći bitan korak je prikupiti dovoljan broj relevantnih informacija. U tom pogledu, možete posetiti neku od filijala banke za koju ste se odlučili i razgovarati sa profesionalno obučenim agentom za podizanje stambenog kredita.

Pored toga, dobra opcija je i unajmiti online platformu koja se bavi pronalaženjem najboljeg rešenja za podizanje stambenog kredita samo za vas. Njihova prednost se ogleda u tome što upoređuju uslove kod više banaka, te vam daju dobre smernice oko toga koja banka je najpovoljnija za vas. 

Kreditna sposobnost je prvi i početni uslov za stambeni kredit

Koji su to uslovi koji moraju biti ispunjeni ukoliko se odlučite da podignete stambeni kredit? 

Pre svega, osoba koja podiže kredit mora biti zaposlena u firmi u kojoj radi na neodređeno vreme, najmanje 6 meseci, a gleda se prosek za poslednjih godinu dana. Za visinu kredita je ključna zarada koju budući dužnik ostvaruje. 

Najčešći je slučaj da rata za stambeni kredit ne sme prelaziti 60% mesečne zarade, ali se tu računaju i rate drugih kredita, ukoliko naravno postoje. Visina rate odrediće i to na koliko godina se kredit izdaje, ali bitnu ulogu igra i visina učešća koju korisnik bankarske usluge želi da uloži. Što su veće učešće i mesečna zarada, to će i rok otplate kredita biti kraći.

Obavezno ugovorite visinu kamatne stope

Savet je stručnjaka da se obavezno raspitate oko aktuelnih kamatnih stopa. Postoji mogućnost da kredit bude indeksiran u stranoj valuti, sa niskom kamatom. Rizik je u tome što može doći do pada vrednosti dinara, pa niska kamatna stopa neće puno pomoći, jer kredit tada postaje znatno skuplji.

Potrebno je dobro se informisati oko promene ugovorene kamatne stope. Tokom otplate kredita može doći do spuštanja i rasta kamatnih stopa, pa je bitno i da se rata kredita menja u skladu sa tim.

Obavezno osiguranje prilikom podizanja stambenog kredita

Veliki broj banaka zahteva od budućeg korisnika sklapanje ugovora o osiguranju sa Nacionalnom korporacijom za osiguranje stambenih kredita (NKOSK). Razlog tome je potencijalna mogućnost da dužnik više ne bude u mogućnosti da otplaćuje svoju ratu. 

Tada, NKOSK preuzima plaćanje rate u vaše ime od prodaje stana, a zarađuje tako što korisnik plaća 1,5 do 2 % od visine kredita ovoj instituciji, a dobija i naknadu nakon prodaje nekretnine. Rata za kredit korisnika će biti manja ukoliko se osigura kod pomenute insititucije, a ona nastupa umesto korisnikovog žiranta.

Podizanje stambenih kredita kod banaka je postala uobičajena i proverena aktivnost koju primenjuju mnogi. Banke vam pomažu da kupite nekretninu, ali budite obazrivi kada su u pitanju uslovi pod kojima podižete kredit, kako bi zaista bili u mogućnosti da isplatite potrebnu sumu novca. Nadamo se da vam je ovaj tekst dao neke potrebne informacije koje će poslužiti ukoliko se odlučite za podizanje stambenog kredita, ali se svakako za više informacija dodatno raspitajte. Srećno!

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link