07. maj  2021. 13.34  →  18.34 | Izvor: Tanjug

Handkeu "Velika nagrada Ivo Andrić" i orden Republike Srpske

BANJALUKA -

Nobelovcu za književnost Peteru Handkeu danas je u Andrićgradu uručena "Velika nagrada Ivo Andrić", koju mu je na trgu ispred Andrićevog instituta uručio reditelj Emir Kusturica.

"Hala ti, brate, hvala ti, brate, i hvala ti, brate", rekao je tom prilikom Kusturica.

peter, handke, pisac

Handkeu je "Velika nagrada Ivo Andrić" Andrićevog instituta u Andrićgradu dodeljena za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine "Drugi mač - Majska povest".

Ova nagrada se, inače, uručuje na Svetog Savu u Andrićgradu, ali je ove godine svečana ceremonija odložena zbog epidemiološke situacije.

Uoči uručenja nagrade, upriličen je okrugli sto na kojem su o književnom stvaralaštvu i značaju dela Petera Handkea govorili Kusturica i dvadesetak akademika i književnika, preneli su banjalučki mediji.

Prethodno je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović uručila danas u Banjaluci Handkeu Orden Republike Srpske na lenti.

Handkeu je Orden uručen za izuzetne zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Handkeu su u Banjaluci domaćini bili srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Handke: Srećan sam što sam ovde

Nobelovac Peter Handke izjavio je danas u Banjaluci da je odlučio da dođe u Republiku Srpsku uprkos "jakim vetrovima" koji su bili protiv toga.

"Srećan sam što sam ovde. Ovo je veliki trenutak za mene", rekao je Handke novinarima nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Istakao da njegove impresije najbolje opisuju stihovi čuvene pesme nedavno preminulog Predraga Živkovića Tozovca "dugačka je Lajkovačka pruga...".

Handke je naveo da je pre 20 godina posetio kuću u kojoj je odrastao nobelovac Ivo Andrić, preneli su banjalučki mediji.

Handke je obišao spomen posvećen njemu koji je nedavno postavljen u Banjaluci.

Dodik: Dolazak Handkea veliko zadovoljstvo i čast za Srpsku

Dodik je rekao da je poseta nobelovca Petera Handkea veliko zadovoljstvo i čast Republici Srpskoj.

Dodik je rekao novinarima da Srpska prati njegov rad, napomenuvši da je Handke čovek posvećen istini i umetnosti, kao i da priznanja koja je do sada dobio govore sve o njemu.

"Poseta Handkea za Banjaluku je dan u kome dočekujemo prijatelja i čoveka za koga gajimo najbolja osećanja zahvalnosti za sve što je učinio u svom životu i svom delu", rekao je Dodik, preneli su banjalučki mediji.

Srodne vesti