Zdravlje žene

Kada bi trebalo da prestanete sa kafom tokom dana da biste dobro spavali

Mnogi imaju naviku da dan započnu šoljicom kafe, ali nisu retki ni oni koji u kafi ili nekom drugom piću s kofeinom uživaju i poslepodne, no to bi moglo biti pogubno za dobar san uveče

Petak, 07.05.2021.

12:32

Izvor: 24sata.hr

Kada bi trebalo da prestanete sa kafom tokom dana da biste dobro spavali
Foto: Profimedia

Podeli:

Rob van Dam, nutricionista, objasnio je kada je u danu mudro konzumirati kofein, šta je previše i zašto deluje drugačije na svakoga od nas.

"Pitanje kada bi trebalo da prestanemo da pijemo kafu kako bismo uveče dobro spavali, dosta je teško. To je zato što mnogi različito reaguju na kofein. Ako doživljavate tremore, odednom se osećate nervozno i puls vam se ubrzava, to bi moglo da znači da ste preterali i da će vam san biti poremećen. Kako bi znali kada je vama poslednje vreme u danu kada bi smeli da unosite kofein u organizam, najbolje je da eksperimentišete pa ćete saznati šta je poslednja granica baš za vas", rekao je.

Kaže da naš način života dosta utiče na to kako će kofein delovati na nas.

"Na primer, pušači metabolišu kofein u jetri duplo brže nego nepušači. To znači da, ako pušite,verovatno ćete moći i kasnije da pijete kafu, a da vam to ne ometa san uveče. Drugi faktor je ako kao žena koristite oralnu kontracepciju, tada vam treba duplo duže za metabolizovanje kofeina, tako da onda poslednju kafu treba da popijete što ranije u danu. Osim toga, ulogu igra i genetika", objasnio je.

Kaže da je preporučena količina kofeina u danu oko 400 miligrama ili manje te oko 200 miligrama odjednom.

"Kofein vas podigne i čini vas budnijima pa može biti koristan za ljude koji obavljaju rutinske zadatke. Na primer, ako morate dugo da vozite noću, ili ako dugo zurite u ekran na kojem se ništa uzbudljivo ne događa. No, to nije potrebno svima, mnogi mogu bez problema izgurati dan bez kafe", rekao je.

U posljednje vreme ljudi su zabrinuti zbog toga kako kofein utiče na rak i kardiovaskularne bolesti, ali istraživanja ohrabruju kako ne postoji značajan rizik zbog konzumacije kofeina.

"Znači, ako kofein konzumirate umereno i nemate neke alarmantne nuspojave, nemate zbog čega da se brinete", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare