');
Blic Biznis Vesti

ZA 3 MESECA POTPISANO 17 UGOVORA ZA DIREKTNE INVESTCIJE Za 3.000 radnih mesta 42 miliona evra podsticaja

Za prva tri meseca ove godine potpisano je 17 ugovora za direktne investicije, čija je ukupna vrednost 243 miliona evra, a ukupno odobreni državni podsticaji za njih su 42 miliona evra, što će omogući najmanje 3.000 novih radnih mesta, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Miloš Ljušić.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
investicije Foto: Foto: Shutterstock / RAS Srbija
investicije

On je na sednici skupštinskog Odbora za privredu naveo da je u istom periodu, na osnovu podnetih zahteva za ovakve projekte, isplaćeno 253,6 miliona dinara.

Govoreći o privatizaciji, naveo je da je na kraju marta u portfelju Ministarstva 77 privrednih subjekta u postupku privatizacije.

Za prva tri meseca bila su dva neuspešna javna poziva za prodaju kapitala odnosno strateško partnerstvo i jedna uspešna prodaja vodoprivrednog preduzeća Smederevo.

investicije-foto-shutterstock
Foto: Shutterstock / RAS Srbija
investicije-foto-shutterstock

Od prodaje državnih akcija šest preduzeća, prihodovano je nešto više od 20 miliona dinara.

Kako je naveo, i dalje je sedam preduzeća od strateškog značaja od koji je šest u unapred pripremljenom planu reorganizacije, a za jedno je prihvaćen izveštaj o reorganizaciji i finansijškoj konsolidaciji.

U prvom kvartalu ni za jedno preduzeća iz portfelja Ministarstva nije otvoren stečaj.

Ministarstvo privrede posle javnog konkursa odabralo je 27 projekata podizanja lokalne i regionalne infrastrukture koji će biti podržani sa ukupno 997 miliona dinara.

Pročitajte još

Dodao je da je u tromesečju pokrenuto 23 postupka javne nabavke za te projekte i pušteno preko 75 miliona dinara.

Odgovarajući na interesovanje članova odbora on je istakao da strani investitori nisu povlašćeni prilikom ulaganja u odnosu na domaće.

Na sednici odbora rečeno je i da FAP AD iz Priboja posle ulaska u grupaciju namenske industrije neće biti predmet privatizacije po uobičajenom postupku za državna preduzeća.