Biznis Vesti
KO DANAS DOBIJA 30 EVRA? Penzioneri su primili prvu uplatu, pare na račune upravo "ležu" još jednoj velikoj grupi građana, a evo i ko je sledeći na redu

KO DANAS DOBIJA 30 EVRA? Penzioneri su primili prvu uplatu, pare na račune upravo "ležu" još jednoj velikoj grupi građana, a evo i ko je sledeći na redu

Juče je počela isplata pomoći građanima, a danas 07. maja su na redu primaoci socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
30 evra kombo v4 RAS Mitar Mitrovic Shutterstock Foto: Mitar Mitrović, Shutterstock / RAS Srbija
30 evra kombo v4 RAS Mitar Mitrovic Shutterstock

Kako je rekao za Tanjug Ministar finansija Siniša Mali danas pravo na pomoć ostvaruje oko 143.000 građana, kao i oko 10.000 građana koji su pod upravom za krivične sankcije.

Juče, na dan kada je krenula isplata, 1.635.133 penzionera je dobilo prvih 30 evra iz trećeg paketa državne pomoći.

- Sledeće srede, dakle 12. maja, počećemo sa isplatom po 30 evra ostalim građanima koji su se za 30 plus 30 evra prijavljivali putem portala Uprave za trezor ili preko kol-centra. Do sada ih se na ova dva načina prijavilo 3.450.000, navodi Mali.

Pročitajte još

Kalendar prijave i isplate

28. april - početak onlajn prijave

5. maj - početak prijave telefonom

6. maj - penzioneri dobijaju prvih 30 evra

7. maj - korisnici socijalne pomoći i oni koji su na izdržavanju zatvorskih kazni dobijaju prvih 30 evra

12. maj - počinje isplata prvih 30 evra svim građanima

15. maj - poslednji dan za prijavu

20. maj - završetak isplate prvih 30 evra svim građanima

Jun - nezaposleni dobijaju dodatnih 60 evra

Septembar - penzioneri dobijaju dodatnih 50 evra

Novembar - isplata drugih 30 evra za sve kategorije

Kada je reč o novoj vrsti pomoći, koja podrazumeva isplatu po 3.000 dinara svim građanima starijim od 16 godina koji su se vakcinisali ili će se do kraja maja vakcinisati bar jednom dozom, on objašnjava da će prijavljivanje za ovu pomoć trajati od 1. do 15. juna.

Građani će se prijavljivati preko portala Uprave za trezor, a novac će im biti isplaćen u periodu između 15. i 20. juna.

Srbi na Kosovu i Metohiji finansijsku pomoć države mogu očekivati u trećoj i četvrtoj nedelji maja kada će im, uključujući i decu, stići po 100 evra, dok će nezaposlenima biti uplaćeno po 200 evra.

Za nezaposlene u ostalom delu Srbije predviđena je i dodatna pomoć od 60 evra, koja će im biti isplaćena u junu.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Ko se prijavljuje, a ko ne?

- punoleteni građani, državljani Srbije sa aktivnim prebivalištem - moraju da se prijave za pomoć od 60 evra. Rok prijave do 15. maja

- Penzioneri - ne moraju ni za 60 evra, niti za dodatnih 50 evra

- korisnici socijalne pomoći - dobijaju 60 evra i ne moraju da se prijavljuju

- Nezaposleni na birou - moraju da se prijave do 15. maja za 60 evra koji dobijaju kao i ostali građani, a ne moraju da se prijavljuju i za drugih 60 evra koje dobijaju po osnovu nezaposlenostiš uvek niste prijavili za novčanu pomoć države, imate vremena da to uradite do 15. maja. Od juče je moguća i telefonska prijava, kao i elektronska prijava koja je otvorena od 28. aprila, preko preko sajta Uprave za trezor. Kada uđete na sajt idp.trezor.gov.rs, treba da kliknete na polje "Podnošenje prijave" i unesete svoje podatke - JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

Ukoliko građani nemaju već otvoren račun u nekoj banci, treba da, u padajućem meniju, kliknu na banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time se automatski prijavljuju za ovu pomoć. Na taj način će im biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova.

Foto: Mitar Mitrović, Shutterstock / RAS Srbija

Kod telefonske prijave na broj 0800 101 100 građani će u kontakt centru čuti automatski snimljen glas, koji će ih voditi kroz ceo proces prijave. Podaci koji treba da ostave isti su kao i kod elektronske prijave.

Ako pri proveri statusa prijave za jednokratnu novčanu pomoć od 60 evra građanin dobije poruku da je sve u redu sa prijavom, to znači da su uneti podaci o fizičkom licu prošli neophodne validacije, i da fizičko lice zadovoljava uslove propisane Uredbom, odnosno da je reč o državljaninu Republike Srbije, da ima aktivno prebivalište i važeću ličnu kartu. Ukoliko ste dali pogrešne podatke prijavu možete da ponovite.