Savez antifašista Vojvodine: Deveti maj je dan ponosa i radosti 1Foto: sav-ns.wixsite.com

Povodom dva međunarodna praznika, 76. godišnjice od vojničke pobede nad fašizmom u Drugom sveskom ratu i 71. godišnjice donošenja Šumanove deklaracije, Savez antifašista Vojvodine podseća da je Evropa pobedom nad fašizmom počela da razmišlja na drugačiji način.

Kako kažu, počela je izgrađivati zajednički dom, ukorenjen na antifašističkim vrednostima i dubokoj veri o potrebi očuvanja ljudskih prava.

Zato se, kažu, 9. maj obeležava kao dan ponosa i radosti, od prošlogodišnje zaraze i kao opomena, da treba da vidimo dokle smo stigli, koliko su ljudska prava zaštićena, ko ih još uvek krši, da li stvaramo pretpostavke za širenje demokratskih procesa i aktivnu građansku participaciju, koja bi bila obavezna za sve stanovnike Evrope i njenih država.

-Mi, koji teško živimo u Srbiji, i pokušavamo višegodišnjim naporima da se vratimo u normalan život, ranjivi od nepoznatog napadača, bolesti, još više od bolnih podela u političkom, ekonomskom i javnom životu, što je sve prouzročio štetočinski režim, koji nastoji da još dugo vremena parazitira na podelama u društvu, ne hajući za evropske i antifašističke vrednosti. Zato se kao društvo moramo izboriti, poštujući najplemenitije ideje na kojima se ujedinjuje moderna evropska zajednica naroda, da sledeći 9. maj proslavimo kao zbiljski dan slobode, dan antifašističkih i evropskih vrednosti – navodi predsednik Saveza antifašista Vojvodine, profesor Duško Radosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari