Finalista iz drugog plana 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Pre uvodnih mečeva Lige šampiona 2020/2021, Čelsiju nije bilo „rečeno“ da će da dogura sve do finala, jer su 29. maja u Istanbulu viđeni Bajern, Barselona, Pari Sen Žermen, Juventus…, ali ispalo da je baš londonskom klubu „suđeno“ da se sa još jednim timom sa tradicionalne liste favorita prve kategorije, Mančester sitijem, pita za primat u fudbalskoj Evropi.

Predvođeni svojom bivšom igračkom legendom Frenkom Lampardom, „plavci“ su bez poraza odneli prvo mesto u grupi sa Krasnodarom, Seviljom i Renom, a sa Tomasom Tuhelom u nokaut fazi presudili madridskom Atletiku, Portu i Realu, pa se zasluženo nalaze u situaciji da ponove istorijski uspeh iz 2012. godine, jer su samo tada podigli „ušati“ pehar.

– Nema razloga da se zaustavimo kada smo dogurali do kraja takmičenja, ali finale će tek za tri nedelje. Svašta može da se dogodi u međuvremenu, a moja jedina želja je da u finalu mogu da računam na najjači sastav, da se niko ne povredi i nikome ne padne forma do tada. Hajde, prvo da uživamo u ovom uspehu – reči su trenera ekipe sa „Stamford bridža“, kom je pošlo za rukom da veže dva finala LŠ, prvo sa PSŽ-om, a sada sa potcenjenim Čelsijem.

Kapiten Sesar Aspilikueta „nosio“ je osmeh oko glave posle druge pobede nad Realom, u kom je rekordni osvajač LŠ imao veći posed lopte, ali se povijao pod ubitačnim kontranapadima Ostrvljana, pa su ga samo golmanske parade Kurtoe spasile veće rezultatske golgote od 2:0 u meču u kom je morao da ide na sve ili ništa posle remija u Madridu – 1:1.

– Ostao nam je još jedan korak. Imamo fantastičan tim i stručni štab: svi daju sve od sebe na treningu i prave tu atmosferu zajedništva, borbe za svaku loptu, da se zasluži podrška sa tribina… Hoćemo da pobedimo i Siti – uverava defanzivac Čelsija, kao i ostatak zadnje linije i golman Eduard Mandi odličan u čitanju šuteva Karima Benzeme i društva.

Timo Verner podseća da ekipa „još nije ništa osvojila“, ali sa pravom hvali ono što je (u) rađeno u drugih 90 minuta borbe sa najglasnijim zagovornikom Superlige.

– Jesmo mlada ekipa, ali nismo glupi da lako pravimo greške. Neverovatno je ovo što smo uradili, izbacili smo tim sa igračima svetske klase na svakoj poziciji i klub sa najviše iskustva u osvajanju Lige šampiona. Idemo dalje… – samouveren je špic Čelsija i jedan od dvojice strelaca u revanšu.

I ženski tim za istoriju

I da se ne raduje krajem meseca u Istanbulu, Čelsi je već napravio nesvakidašnju stvar. Ženska postava je u nedelju otišla u finale Lige šampiona (sa Barselonom, 16 maja u Geteborgu), a u sredu je to pošlo za rukom i muškom timu, što je prvi put da jedan klub da finaliste u konkurenciji oba pola.

Osmo jednonacionalno finale

Okršaj Mančester sitija i Čelsija biće osmo jednonacionalno finale LŠ, sa dva kluba iz iste države. Ranije su se sastajali: Real i Valensija (Španija) 2000. godine, Milan i Juventus (Italija) 2003, Mančester junajted i Čelsi 2008, Bajern i Borusija (D) 2013, Real i Atletiko 2014. i 2015, te Totenhem i Liverpul (Engleska) 2019.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari