Svijet

Sin Novosađanina mogući novi premijer Izraela

Sin Novosađanina mogući novi premijer Izraela
Foto: Tanjug/AP/Oded Balilty | Sin Novosađanina mogući novi premijer Izraela

TEL AVIV - Predsjednik Izraela Reuven Rivlin dodijelio je mandat za sastav buduće vlade Jairu Lapidu, predsjedniku partije lijevog centra Ješ Atid, dugogodišnjem protivniku vlasti Benjamina Netanjahua, a ono što je zanimljivo jeste da je njegov otac rođeni Novosađanin Tomislav Lampel, koji se u Izrael odselio 1948. godine.

Tomislav Lampel, koji je u Izraelu ponio ime Josef Tom Lapid, je poslije služenja vojske završio u Izraelu pravni fakultet, od 2003. do 2004. bio je ministar pravde i potpredsjednik Vlade, a preminuo je 2008. godine. Njegov sin Jair Lapid, rođen 1963. godine, naslijedio je ljevičarske ideale od oca, koji nije zaboravio Novi Sad i Srbiju.

Lapidova majka je poznata književnica Šulamit Lapid. Budući premijer je karijeru započeo kao dopisnik za jedan časopis izraelske vojske. Kasnije je počeo da piše za dnevne novine "Mariv". Godine 1991. počeo je pisati kolumnu "Gdje je novac?", koja je jednom nedjeljno objavljivana prvo u "Marecu", a kasnije u dnevnom listu "Jediot Ahronot". Naslov ove kolumne postao je slogan u njegovoj političkoj kampanji.

Lapid je 1994. postao voditelj večernjeg tokšou programa na televiziji Kanal 1. Kasnije je vodio nekoliko emisija na televizijama Kanal 2 i Kanal 3. Glumio je u izraelskom filmu "Pjesma sirene". Objavio je sedam knjiga i napisao scenario za dramsku seriju "Ratna soba", koja je emitovana na 2. kanalu tokom 2004.

Lapid je 8. januara 2012. najavio da će napustiti novinarsku karijeru kako bi se bavio politikom. Novu partiju Ješ Atid (Ima budućnosti) formalno je registrovao 30. aprila 2012.

Za vrijeme izborne kampanje pred parlamentarne izbore u januaru 2013. Lapidova partija je stavljala naglasak na ekonomske teme, socijalnu pravdu, poboljšanje sistema obrazovanja, kao i na ukidanje oslobađanja od vojne obaveze za ultraortodoksne Jevreje. Što se tiče izraelskopalestinskog sukoba, Lapid se zalaže za nastavak pregovora s Palestincima i za rješenje koje podrazumijeva dvije države, ali tako da Jerusalim u potpunosti ostane u Izraelu.

Lapidova partija je na izborima osvojila drugo mjesto i 19 mandata u Knesetu. Jair Lapid je dugogodišnji opozicionar vlasti Benjamina Netanjahua, ali je u jednom trenutku ipak bio u koalicionoj vlasti s vladajućom partijom Likud i 2013. godine ministar finansija.

Svojevremeno je proglašavan za mladog lava izraelske političke scene i zagovornik je nastavka pregovora i saradnje s palestinskim vlastima u potrazi za rješenjem sukoba dva naroda.

Ko je bio Lapidov otac?

Nekoliko puta je Tomi Lapid, rođeni Novosađanin, čak i kao političar, posjetio tadašnju Jugoslaviju, odnosno Srbiju, i poznato je da nikada nije tražio službeni automobil, vozača i pratnju, iako je to zbog opasnosti bio dio protokola. Osim u jednoj prilici, prisjeća se Jair priče svog oca, kada je išao u Novi Sad da se vidi sa školskim drugovima.

"Bio je veoma zabavan i duhovit čovjek, pa se pojavio u automobilu sa državnim zastavicama i u pratnji policije u kraju gdje su ga čekali prijatelji. Onako zabezeknutim im je rekao: "Šta je bilo, mangupi, evo šta sam ja postigao, a vi ste još na istom mjestu", ispričao je svojevremeno Lapid o svom ocu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije