Odloženo suđenje za Jovanjicu 2 1Foto: Aleksandar Roknić

Pripremno ročište u postupku „Jovanjica 2“, kojim su obuhvaćeni vlasnik istoimenog imanja Predrag Koluvija i pet pripadnika BIA i MUP, odloženo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Ovo je drugi postupak za slučaj zaplene skoro četiri tone opojne droge na imanju „Jovanjica“ novembra 2019. godine u okolini Stare Pazove.

Na današnjem pripremnom ročištu okrivljeni su trebali da se kratko izjasne o krivici, nakon čega su tužilac i odbrana trebali da iznesu svoje dokaze.

U predmetu „Jovanjica 2“ sem Koluviji sudi se i pripadnicima bezbednosnih službi zbog čega javnost tvrdi da je to jasan pokazatelj da proizvodnja opojne droge na „Jovanjici“ nije bila moguća bez znanja države i njenih službi.

Optužnicom se u ovom slučaju okrivljeni terete za više krivičnih dela: udruživanje radi vršenja krivičnih dela, falsifikovanje službene isprave i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Suđenje pripadnicima bezbednosnih službi počinje baš uoči najave ministra zdravlja Zlatibora Lončara da Srbija planira skidanje marihuane sa liste narkotika.

To je prema mišljanju pojedinih advokata „vetar u leđa upravo grupi koja je organizovala proizvodnju ove biljke na poljoprivrednom gazdinstvu Jovanjica.

Dok iz Ministarstva zdravlja nema obrazloženje da li je trenutak samo slučajnost, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da dok je on predsednik marihuana neće biti legalizovana, navodi portal Insajder.

Dodaju da se većina optuženih brani sa slobode, osim Koluvije kome se već sudi, Saše Vujisića zaposlenog u Vojno bezbednosnoj agenciji koji se nalazi u bekstvu i Koluvijinog ličnog vozača Miloša Tofilovića koji je u pritvoru pošto je nedavno uhapšen zbog šverca heroina u međunarodnoj policijskoj akciji u kojoj je učestvovala i američka Agencija za borbu protiv protiv droga – DEA.

Optuženi se sumnjiče da su vlasniku Jovanjice, dok je ilegalno uzgajao marihuanu, pružali bezbednosnu i logističku podršku.

Prema optužnici čije je delove objavio Krik, dostavljali su mu poverljive informacije iz policije, obezbedili oružje, falsifikovanu dokumentaciju da je pripadnik Vojnoobaveštajne agencije i specijalne policijske registarske tablice.

Inače, da su pripadnici službi bezbednosti umešani u ovaj slučaj javnosti je prvi saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u novogodišnjem intervjuu 2020. Godine, mesec dana nakon što je otkriveni staklenici sa marihuanom.

On je za Blic rekao da su u slučaj Jovanjica umešani pojedinci iz MUP-a, BIA i čak i lica iz vojnih struktura koji su, kako je rekao, izdavali lažne legitimacije. Nekoliko meseci kasnije, u okviru nastavka istrage o poljoprivrednom gazdinstvu Jovanjica, prvog jula prošle godine, uhapšeno je još sedam lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari