Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
"Na Balkanu je vatra ugašena, ali žar uvek tinja" Zašto su non-pejperi izazvali takvu euforiju i BURU U JAVNOSTI

"Na Balkanu je vatra ugašena, ali žar uvek tinja" Zašto su non-pejperi izazvali takvu euforiju i BURU U JAVNOSTI

Prekrajanje granica zemalja Balkana, uključujući BiH, u proteklih mesec dana ponovo se našlo u žiži domaće, ali i svetske javnosti zahvaljujući brojnim non pejperima kojima se „mahalo“ u medijima, a o čijem poreklu se uglavnom ništa ne zna.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Potpis non pejper pokrivalica Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia
Potpis non pejper pokrivalica

Evropski (ne)papirni rat službeno je počeo krajem marta kada je Hrvatska poslala u Brisel non pejper koji su potpisale Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Kipar, a u kojem se govori o promeni Izbornog zakona u BiH po volji HDZ BiH, piše Srpskainfo.

Odmah potom član Predsedništva BiH Željko Komšić poslao je i svoju verziju non pejpera u Brisel u kojem je žestoko kritikovao Hrvatsku i Srbiju zbog, kako je rekao, mešanja u unutrašnje stvari u BiH.

Buru u javnosti, međutim, najviše je izazvao non pejper koji se pojavio dve sedmice kasnije pod naslovom "Zapadni Balkan - put napred", a za koji se tvrdilo da iza njega stoji Slovenija. U tom dokumentu se, između ostalog, predviđa prekrajanje granica šest zemalja Balkana, podjelu BiH i stvaranje "velike Albanije" i "velike Srbije".

I tu nije kraj non pejper euforiji. U međuvremenu, javnost je mogla da čuje i za pojavu novih non pejpera koji su navodno potekli iz Budimpešte, a po nekima i iz nemačko-francuske kuhinje, a koji, takođe, predviđaju prekrajanje granica zemalja Balkana.

Svoju verziju non pejpera ovih dana je najavio i lider SNSD Milorad Dodik.

Pročitajte još

Uporedo sa non pejperima, duhovi podela opsedali su Balkan zahvaljujući i izjavama raznih međunarodnih analitičara koji su u svojim analizama predviđali raspade BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Iako su non pejperi neformalni diplomatski dokumenti koji nemaju ni datum, ni potpis, niti obavezu sprovođenja, ipak su digli neviđenu buru u javnosti, a „temperaturu“ su dodatno zagrejali i brojni analitičari. Šta je pozadina cele priče i kome one idu u prilog? Šta je navelo diplomate na aprilski (ne)papirni rat nad Balkanom?

Glavni istraživač i koordinator programa u Centru za primenjene evropske studije u Beogradu i bivši ambasador BiH pri EU Igor Davidović smatra da nije reč o nikakvoj međunarodnoj diplomatskoj ofanzivi, već da iza svega stoji „domaća kuhinja“.

Igor Davidović
Foto: Aleksandar Golić / RAS Srbija
Igor Davidović

On veruje da je bura koja se proteklih dana digla u javnosti kreirana upravo na Balkanu i to od strane onih kojima takva priča odgovara.

Davidović ističe da non pejper, kao tehnički instrument kojim se komunicira u svetu diplomatije na vrlo neformalan način, nije nikakav novitet. To je nešto, kako dodaje on, čime se diplomatija odavno služi radi anketnog ispitivanja, reagovanja i slično.

- Na Balkanu smo u proteklom periodu prvo imali neke rezolucije, pa rezoluciju protiv rezolucije, pa neke strategije, pa strategije na strategiju. Sada smo doživeli nekakvo pomodarstvo koje se zove non pejper euforija. Mnogi od tih dokumenata su u stvari neki fantomski non pejperi jer niko ne zna ni da li zaista postoje. Oni koji se prozivaju da su ih napisali ili negde uputili tvrde da nisu. Prema tome, reč je o nekim, pre bih rekao, spekulacijama, nego što je reč o realnosti – ističe Davidović za Srpskainfo.

On kaže da su uporedo sa pojavom navodnih non pejpera usledile i očekivane reakcije od strane političara i javnosti. Neki su ih dočekali sa osudom, a neki sa odobravanjem.

Davidović ističe da ni jedan od tih non pejpera, ako zaista postoje, ništa bitno neće promeniti na Balkanu, pogotovo ne granice. Bar ne diplomatskim putem.

- Teško da će se interesi velikih igrača znatno promeniti. Da bi se nešto realizovalo moralo bi se izvesti u nekoj zvaničnoj diplomatskoj akciji ili inicijativi, a ne u nekoj anketnoj koja se sada kod nas popularno zove non pejper diplomatija. Figurativno rečeno na Balkanu je vatra ugašena, ali žar uvek tinja – upozorava Davidović.

Pročitajte još

On kaže da ko god zagazi na teritoriju Balkana s namerom da napravi neku dublju promenu ili nešto što bi se ticalo raspada država, pripajanja delova jedne države drugoj, taj žar će pretvoriti u plamen. Davidović stoga ne veruje da je iko sposoban i kadar ili da želi da preuzme na sebe odgovornost zbog rasplamsavanja nekih sukoba. On ističe da pojavu navodnih non pejpera domaća politička scena koristi za još jedno pozicioniranje i sučeljavanje jednih protiv drugih, pa otud i najnovije priče o mirnom razlazu koje su vrlo malo verovatne.

Bivši ambasador BiH u Briselu Draško Aćimović slaže se sa ocenama da je priča o fantomskim non pejperima verovatno kreirana u domaćim kuhinjama. On ističe da ni jedan dokument, bilo službeni ili neslužbeni, ne može stići u Brisel, a da mu se ne zna poreklo. Aćimović kaže da vrh EU zna odakle dolazi određeni dokument i ko je njegov autor.

S obzirom na to da se u javnosti u poslednje vreme spominju non pejperi koje niko nije video i od kojih svi peru ruke, Aćimović kaže da je očito da nešto ne štima u celoj priči.

- Očito da ta priča nekome odgovara kako bi se sakrili neki problemi u zemljama Balkana, posebno BiH, poput loše ekonomske situacije, zaduženja, kredita koji su stigli iz EU, pomoći koja stiže iz EU i slično. Sve govori da iza cele priče stoje lokalni akteri koji tu priču pokušavaju iskoristiti za neke svoje ciljeve - kaže Aćimović za Srpskainfo.

Da li je neko pisao non pejpere u saradnji sa osobama iz određenih zemalja u okruženju to, po rečima Aćimovića, još ne znamo, ali je vidljivo da se svi ograđuju od toga, i Srbija, Slovenija, Amerika, Rusija, pa i EU.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Zijad Bećirović, podseća da niko još nije preuzeo odgovornost za non pejpere od kojih neki potencijalno „nude i rat“,

- Svi koji su autori ovih non pejpera pristali su i na rat kao modus operandi i kao sredstvo prekrajanje granica. Naravno da kreatori uvek imaju i skrivene ciljeve i lično mislim da postoje određene grupacije u Evropi koje nude prekrajanje, te imaju razne druge ciljeve, od političkih do finansijskih, ali i teritorijalnih – kaže Bećirović u razgovoru za Srpskainfo.

Kad se reši pitanje Kosova, kako dodaje on, tada će prestati priča o prekrajanju granica.