Naslovna / Psihologija

Nemiran san često nas probudi tokom noći, a psihijatri predlažu kako ponovo da zaspimo

Priredio/la: I. N.|19:00 - 06. 05. 2021.

Buđenje tokom noći može da bude uzrokovano mnogim faktorima, ali, stručnjaci imaju savet kako da obezbedite kontinuitet u spavanju

san-snovi-nesanica snovi sa živopisnim sadržajem mogu privremeno da nas probude Foto: Shutterstock

Snovi su možda jedan od manje razumljivih aspekata spavanja i, uopšte, ljudskog iskustva, ali je činjenica da su ponekad u stanju da uzrokuju buđenje tokom noći. Evo šta psihijatri kažu o prirodi snova i šta savetuju kako bismo lakše zaspali nakon neželjenog buđenja.

Da li san zaista može da nas probudi?

Buđenje tokom noći, kao posredan uzrok može da ima prirodu REM faze, one faze spavanja u kojoj se javlja većina snova. U REM fazi, moždana aktivnost je blizu nivoa budnosti, ali telo ostaje uspavano ili nepomično, što omogućava da doživljavamo radnju sna, a da istovremeno mirujemo. Budući da je mozak veoma aktivan tokom ove faze, ponekad je moguće da se prepadnemo, toliko da nas to probudi.

Kako objašnjava psihijatar dr Žerardin Žan Luis, neki snovi sa živopisnim sadržajem mogu privremeno da nas probude. To se neretko dešava kad osoba koja spava u snu biva progonjena ili iskusi osećaj letenja ili pada sa velike visine. Ovo ne znači da spoljni uticaji poput buke u spavaćoj sobi takođe ne mogu da prenu iz sna, ali po svemu sudeći, uzrok buđenja mogu da budu i neki snovi.

Šta znači buđenje tokom noći

Ako se dešava da zastrašujući san uzrokuje buđenje tokom noći, jedan od razloga za to može da bude neodgovarajuća temperatura u spavaćoj sobi, napominje koautor knjige Sleep for Success Rebeka Robins. Eksperimentalno je ustanovljeno da su osobe koje spavaju u toplijim sobama, u kojima temperatura vazduha iznosi 32 stepena Celzijusa ili više – sklonije burnim snovima. Prema njenim rečima, i drugi faktori, od unosa prevelike količine vode pre spavanja, do previše plave svetlosti, pa čak i stresnih situacija, takođe mogu da naruše kontinuitet sna tokom noći i da uzrokuju buđenje usred REM faze. Što smo stariji, kažu psihijatri, veća je verovatnoća da ćemo tokom noći morati da ustanemo kako bismo otišli do toaleta.

Kako sprečiti buđenje tokom noći

Ne postoji univerzalna strategija za kontrolisanje snova, koja bi pomogla da oni budu manje burni, iako Žan Luis kaže da neki ljudi mogu da se obuče za kontrolu svog stanja tokom sna, kroz lucidno sanjanje. Usvajanje određene rutine pred spavanje, ipak, jeste siguran način da smanjite verovatnoću da se probudite usred noći. Ograničite unos vode pre odlaska u krevet, izbegavajte plavo svetlo i opustite se. Neka spavaća soba bude hladna. Manje se izlažite stresorima, poput potresnih vesti, svađa ili uzmemirujućih prizora.

Prirodno opuštanje mišića

Uzimanje suplemenata koji mogu da opuste, poput magnezijuma, takođe može da bude od pomoći. Kada se magnezijum, prirodni reklaksator mišića, uzme neposredno pre spavanja, može da pomogne telu da se umiri. Jedno kliničko istraživanje pokazalo je da je ovaj dodatak pomogao pacijentima da upravljaju simptomima nesanice i da duže spavaju. On, takođe, pomaže oslobađanju stresa.

Prestanak disanja često prene iz sna

 I slip apneja može da prouzrokuje buđenje tokom noći, jer prestanak disanja često prene iz sna. U slučaju slip apneje ili otežanog disanja tokom noći, Žan Luis savetuje da potražite medicinsku pomoć. San je presudan faktor ukupnog zdravlja organizma, a ako usvojimo ove postupke, povećavamo verovatnoću da mirnije provedemo noć i organizmu priuštimo ono što mu je potrebno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo