Britanci "protiv" francuskih ribara, iz Pariza zapretili: Struja

"Bloomberg" je stavio sjajan naslov: "Fish and ships". I tako bi se mogla opisati trenutna kriza u odnosima Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, piše Jutarnji.

Izvor: B92, Jutarnji list

Četvrtak, 06.05.2021.

18:27

Britanci
Shutterstock/ ZoranOrcik

Spor je izbio oko riba (fish), a zbog toga su obe strane poslale brodove (ships). Samo što nema "chips".

Jutros je flota ribarskih brodova krenula prema britanskom ostvu Džerzi. Šezdesetak francuskih ribara okupilo se pred lukom "Saint-Helier", glavnim gradom tog ostrva-

Ujedinjeno Kraljevtsvo je prema Džerziju uputilo dva patrolna broda "kao meru opreza", kako je rekao premijer Boris Džonson. Dva su se broda nalazila oko pet nautičkih milja od flote i pratila kretanje i aktivnosti. I Francuska je kao odgovor u vode u blizini Kanalskih ostrva poslala dva broda.

"Ovo nije blokada, samo želimo da se situacija razbistri", navode organizatori flte I poručuju kako će pre kraja dana napustiti Džerzi. Konačno, u četvrtak poslepodne francuski ribari i patrolni brodovi su se udaljili od Džerzija.

Novo razdoblje

Reč je o još jednoj posledici izlaska UK iz članstva u EU. Tokom pregovora o trgovinskom sporazumu upravo je pitanje prava francuskih ribara bilo jedno od presudnih za zaključenje dogovora. London je uporno odbijao dati pravo francuskim ribarima da i dalje love u sada suverenom britanskom moru.

Sporazum je postignut, ali vlasti Džerzija su jednostrano donele novi pravilnik za izdavanje dozvola za ribarenje. Ijan Gorst, ministar za spoljne odnose Džerzija, potvrdio je da su se Francuska i EU požalile i izrazile svoje nezadovoljstvo postavljenim uslovima. On tvrdi, prenosi Rojtersk da je pravilnik u skladu s trgovinskim sporazumom.

"Ulazimo u novo doba i potrebno je vreme za prilagođavanje. Džerzi je stalno isticao predanost pronalaženju bezbolnog prelaza na novi režim", stoji u saoštenju.

Francusku to nije zadovoljilo pa je odlučila da posegne za ozbiljnijim merama. Anik Žirarden ministarka mora, rekla je da je besna jer je Džerzi izdao samo 41 dozvolu. Od 344 zahteva, Džerzi je za produženje dozvola, tražio od ribara da im proslede podatke o vremenu koje su proveli u vodama oko ostrva pre Bregzita.

"U sporazumu o Bregzitu se navode i mere uzvraćanja. Pripravni smo da ih iskoristimo", izjavila je ministarka pred Nacionalnom skupštinom i dodala: "Kad je reč o Džerziju, podsećam vas na isporuku električne energije podvodnim kablovima. Iako bi bilo žaljenja vredno kad bismo to morali da učinimo, učinićemo to ako budemo morali".

Nije po sporazumu

Džerzi 95 posto električne energije uvozi iz Francuske. Prekid dotoka imao bi teške posledice, iako na ostvu postoje dizelski generatori kao osiguranje. Iz britanske Vlade su poručili da bi prekid snabdevanja električnom energijom bio "neprihvatljiv i disproporcionalan". Gorst je u međuvremenu za BBC izjavio kako misli da je moguće pronaći rešenje.

"Pun sam optimizma kad je reč o mogućnosti da osiguramo dodatno vreme kako bi se osiguralo da nam se dostave potrebne potvrde", izjavio je. Dakle, pritisak iz Pariza je ipak urodio plodom pa će sada Džerzi biti sklon da izda više odobrenja za ribare. To znači da ili se prvi put nisu držali sporazuma ili ga sada krše. Tačan je odgovor prva teza. Sporazum predviđa prelazno razdoblje do leta 2026. godine kada će se evropski ribari odreći 25 posto ulova u britanskim vodama. Ribari iz EU u međuvremenu zadržavaju pristup područjima između šest i 12 nautičkih milja od britanske obale.

Reč je o još jednom slučaju u kojem Velika Britanija deluje jednostrano i donosi odluke koje krše odredbe sporazuma o izlasku iz članstva u EU i trgovinskog sporazuma. U tom se nizu ističe odluka Londona da do oktobra produži rok za neograničeni promet robe prema Severnoj Irskoj. U tom se razdoblju ne bi carinila roba s Ostrva koja u velikoj meri ide prema tržištu EU. London je poručio da je to potrebno kako bi poslovna zajednica imala još vremena za prilagođavanje. Iako je postojala cela godina nakon izlaska iz članstva, koja je bila zamišljena kao razdoblje prilagođavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: