Dostupni linkovi

Brnabić: Demografski problem veliki izazov za Srbiju


Problem demografije jedan je od najvećih izazova sa kojima se Srbija suočava, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u četvrtak, 6. maja, u razgovoru sa predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Fransin Pikap (Francine Pickup).

"Važno je ne samo stvaranje mogućnosti da mladi ostanu i žive u svojoj zemlji, već je važno i omogućiti povratak naše dijaspore. U tom cilju je pokrenut i program 'Tačka povratka' koja omogućava stalnu komunikaciju sa Srbima u dijaspori i dostupne informacije vezane za povratak i drugu saradnju sa ovdašnjom državom i ljudima", rekla je Brnabić, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ona je navela i da su prioriteti Vlade ulaganje u obrazovanje na kojem će se zasnivati buduća ekonomija, kao i digitalna transformacija i informacione tehnologije, u cilju stvaranja moderne države i društva za buduće generacije.

Predstavljajući buduće planove, predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap je ocenila da su demografske promene prepoznate kao najveći izazov sa kojim se suočava ne samo Srbija već i zemlje regiona.

S obzirom na to, kako je objasnila, depopulaciona politika će biti najvažnija tema kojoj će ova organizacija, u saradnji sa Vladom i nadležnim institucijama, posvetiti najviše pažnje u predstojećem periodu.

XS
SM
MD
LG