Vladimir Micov: U Kelnu nećemo biti favoriti 1Foto: EPA-EFE/ MATTEO BAZZI

Kada je Paul Cipser u poslednjoj sekundi majstorice promašio šut za produžetak, svima je u Milanu laknulo.

Bajern je napokon bio matiran posle pet rundi (3-2 u seriji); usledilo je veliko slavlje, viđene su i suze na obrazima najvažnijih protagonista koji su italijanskom velikanu i bivšem prvaku Evrope omogućili da se posle predugih 29 godina plasira na Fajnal-for Evrolige. Među junacima bio je i Vladimir Micov, igrač od velikog poverenja Etorea Mesine, često korektivni faktor u ekipi i neko ko je znanjem i iskustvom nemerljivo doprineo da Armani u Kelnu od 28. do 30. maja bude deo jedinstvenog spektakla zajedno sa Efesom, CSKA i Barselonom.

– Istorijski rezultat, zaista. Prvi put u novijoj istoriji Evrolige uspeli smo da se plasiramo, prvo u Top 8, a sada i na Fajnal-for. Sezona je, do sada, za nas time izvanredna. Osvojili smo prethodno nacionalni Kup posle četiri godine, pre toga i Superkup Italije. Nadam se i verujem da ćemo uspeti i da domaće prvenstvo završimo na trijumfalan način. Već sada mogu reći da je ovo sezona za pamćenje – ponosan je i emotivno ispunjen srpski košarkaš i as Milana, koji je samo posle desetak sati od istorijskog uspeha Armanija rado pristao da sa čitaocima Danasa podeli iskustvo doživljeno tokom fantastične serije utakmica sa Bajernom u Top 8 fazi Evrolige.

* Uspeh je ogroman samim učešćem na Fajnal-foru. U Kelnu će vam rival biti Barselona, verovatno najkompaktnija evroligaška ekipa ove sezone.

– Fajnal-for je specifičan sistem takmičenja. Sve će prvo stati u taj polufinalni meč. Mi nećemo biti favoriti, mislim da će uz Efes to sigurno biti naš rival – Barselona. Videli smo, mada to niko nije očekivao, kako su se namučili protiv Zenita u Top 8 fazi (3-2 u seriji). Iako Zenit nema dugačku klupu, a pritom nije mogao da računa na centra formata Gedaitisa i odličnog šutera Ponitku, pružili su fenomenalan otpor i time samo potvrdili da u Evroligi zaista ne postoji slab tim.

* Iako su imali najbolji skor u regularnom delu i bili dominantni u gotovo svim statističkim kategorijama, Katalonci su tek u majstorici odigrali na visokom nivou u oba pravca. Uprkos ispoljenim slabostima, i dalje deluju kao kompaktan tim, defanzivno možda i najsnažniji na predstojećem Fajnal-foru.

– Barselona ima izuzetno visoke, fizički snažne i korpulentne igrače na svim pozicijama. Kada rašire ruke i spuste se u stav teško je svakom timu da im pronađe defanzivne slabosti. Istovremeno, često preuzimaju i u takvim situacijama protivničkim bekovima bude teško da odgovore na njihovu visinu i snagu. E sad, kao i svaki tim i oni imaju slabosti. Videlo se da su protiv Zenita loše branili centralni pik, međutim sa Pau Gasolom, koji uprkos godinama, i dalje visinom, atleticizmom i rasponom ruku predstavlja defanzivnu pretnju, imaće puno kvalitetnih rešenja. On je i dalje neko ko je umešan u pik end pop situacijama. Barselona punih sedam godina, prethodno, nije bila na Fajnal-foru i sigurno će imati ogroman motiv. Fino su nas dobili oba puta u regularnom delu sezone, ali draž završnog turnira i jeste taj da se sve odlučuje u jednoj utakmici.

* Na F4 plasirale su se sve ekipe koje su imale prednost domaćeg terena u Top 8. Za vas, ispostaviće se, ključna je bila prva utakmica u Milanu, u kojoj ste nadoknadili minus 19 razlike, što je drugi najveći povratak u istoriji plej-ofa.

–  Na kraju se ispostavilo da su se na F4 plasirale sve ekipe koje su u Top 8 fazi imale prednost domaćeg terena. Rusi su imali zaista tu prednost jer već poslednja tri meseca imaju navijače u svojim halama. Za nas je ključna bila prva utakmica, tačnije uspeh da smo nadoknadili minus 19 poena razlike i na kraju trijumfovali košem Zeka Ledeja u poslednjoj sekundi meča. Način na koji smo došli do pobede psihološki je sigurno uticao na Bajern u narednom susretu. Oni su samim plasmanom u Top 8 već napravili izuzetan rezultat. Siguran sam da je Andrea Trinkijeri, njihov trener, a moj prijatelj, bio najveće oružje Bajerna koji je u trećem susretu maksimalno iskoristio naš katastrofalan pad koncentracije u poslednjim minutama utakmice. U četvrtom meču smo mogli da trijumfujemo, ali smo nekim nepromišljenim odlukama pali u prelomnim trenucima. Serija se tako svela na majstoricu. Nervoza se, shodno značaju meča, uvukla u pojedine igrače, što se videlo u poslednjem minutu, u kojem smo imali 12 poena prednosti. Za tili čas, sa dve trojke, jednom izgubljenom loptom i našim faulom u napadu, već viđenu pobedu ugrozili smo toliko da su oni imali i šut za produžetak.

* Bajern je i protiv vas pokazao zašto je defanzivno među najboljim ekipama. Tek u majstorici uspeli ste da ubacite dvocifren broj trojki (ukupno 12), što je za vaš sistem igre jedan od ključnih segmenata.

–  Bajern u odbrani često preuzima, pogotovo u situacijama dva na dva. Istovremeno, retko kada pomažu sa šutera tako da se najčešće situacije rešavaju takozvanim izolacijama. Shodno tome, negde je i očekivano što nam centri nisu bili toliko realizatorski raspoloženi, s obzirom na to da u sastavu imamo izuzetno kvalitetne bekove u igri jedan na jedan. Malkolm Dilejni je sjajan u tome, a odličnim se ispostavio Ševon Šilds u poslednjem susretu.

* Kroz čitavu seriju gubili ste vrlo malo lopti, dobro ste kontrolisali ritam o čemu svedoči i prosek od 15,6 asistencija naspram 11 izgubljenih lopti.

– Statistika je samo jedan segment, međutim, mislim da je od suštinske važnosti bilo to što ove sezone imamo atletski bolju ekipu. Samim tim, daleko više opcija nam je na raspolaganju u napadu, dok u odbrani možemo kvalitetnije da preuzimamo. Takođe, duža klupa omogućila nam je da bolje kontrolišemo ritam utakmice i imamo veći kontinuitet. U odnosu na Bajern, imali smo po dve kvalitetne opcije na svakom mestu, generalno smo bili kvalitetniji, pogotovo ako se pogledaju prve i druge petorke, međutim videlo se u majstorici koliko malo opuštanje ili pad koncentracije mogu biti opasni.

* Etoreu Mesini ovo je čak 10. plasman na F4, vama treći i svaki put ste sa italijanskim stručnjakom na klupi uspevali da se nađete na Fajnal-foru.

–  Etore Mesina je neko ko ima poverenja u mene. Mi smo prethodno dve godine sarađivali u CSKA, a ovo nam je takođe druga sezona da zajedno radimo u Milanu. Sa njim imam jedno lepo iskustvo. Normalno, kao jednom od najstarijih igrača u timu, u meni vidi oslonac, svestan da ne može sve da bude savršeno na jednom meču, a kamoli u sezoni. Mislim da je u tome i lepota košarke, ta dinamičnost, neizvesnost, mogućnost velikih preokreta – istakao  je Micov na kraju razgovora, naglasivši da je Mesina protiv Bajerna imao i određene taktičke minijature poput prenošenja lopte od strane centra Kajla Hajnca kada se presing vršio na bekovima Milana, u cilju traženja mis-meč situacija u ranoj fazi napada.

Đorđo Armani prezadovoljan

Jedan od najpoznatijih svetskih dizajnera, Đorđo Armani, kao vlasnik kluba, nemerljivo je doprineo finansijskoj stabilizaciji trostrukog prvaka Evrope. Čak i od momenta pandemije budžet kluba nije smanjen, kao kod većine košarkaških giganata, već je bio i uvećan za tekuću takmičarsku godinu. Bez obzira na opasnost korona virusa, uprkos činjenici da je u 87. godini života, gospodin Armani je redovan na utakmicama u Milanu. I nakon trijumfa u majstorici nad Bajernom, svi igrači ispoštovali su ritual rukovanja sa vlasnikom kluba odmah posle istorijske utakmice.

– Gospodin Armani je bio prezadovoljan, kako i ne bi kada mu se, kao i nama, ostvarila velika želja da se plasiramo na Fajnal-for. On je neko ko je puno uložio u klub, kako lično, tako i njegova firma. Još važnije od svega jeste to da je od početka pandemije velika sredstva prosledio bolnicama i svoje fabrike odmah preorijentisao da proizvode maske koje su posle toga deljene građanima – podsetio je Micov javnost o velikom gestu jednog od najbogatijih Evropljana.

Trinkijeri na ceni ovog leta

Sarađivali ste sa Andreom Trinkijerijem dve sezone u Kantuu. Iz tog perioda traje vaše prijateljstvo. U međuvremenu, italijanski trener izrastao je u jednog od najcenjenijih stručnjaka na Starom kontinentu: – Trinkijeri je sjajan taktičar. Naša saradnja u Kantuu bila je izvanredna, on je u međuvremenu puno napredovao i došao do pozicije da će i narednog leta, s obzirom na to da mu ističe ugovor sa Bajernom, biti veoma tražen. Ne sumnjam da će Bavarci pokušati da ga zadrže. Ono što je njegov poseban kvalitet jeste znanje i iskustvo da iz svakog igrača izvuče maksimum i stavi ga u sistem. On neće od šutera tražiti, primera radi, da igra pleja, organizuje igru, već će taktički učiniti sve da upravo u tom segmentu, dakle šutu, od njega izvuče najbolje. Nacrtaće takve akcije da će mu omogućiti da iz što boljih pozicija šutira i bude produktivniji u onome u čemu je najbolji. U tome je izvanredan – razmišljanja je Micov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari