Agrar

U Prijedoru počeli prvi Dani rasada

U Prijedoru počeli prvi Dani rasada
Foto: N.N. | U Prijedoru počeli prvi Dani rasada

PRIJEDOR - U Prijedoru su danas počeli Dani rasada, manifestacija koja se održava prvi put i predstavlja podršku povrtarstvu.

Organizatori su Udruženje povrtara i cvjećara "Vrt" i Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora.

Vršilac dužnosti načelnika ovog odjeljenja Danijel Egić izjavio je da se već prvi dan okupilo 18 izlagača, a da se u narednim danima može očekivati više i izlagača i posjetilaca, s obzirom na to da je danas i ružno vrijeme, a i velika slava - Đurđevdan.

"Paralelno s ovom novom manifestacijom koja će trajati do 16. maja, odlučili smo da do 10. maja produžimo i Dane cvijeća koji traju od 26. marta, tako da pozivamo sve sugrađane da dođu na zelenu pijacu na Pećanima, jer će sigurno svi naći nešto za sebe", rekao je Egić Srni.

On je podsjetio da je udruženje "Vrt" osnovano prije gotovo deceniju, ali da nije bilo aktivno, a da se u posljednje vrijeme aktiviralo uz podršku i grada i resornog ministarstva.

"Suština je da je ovo rasad visokog kvaliteta, uzgojen hibridnim sjemenima, a ne s tavana ili iz podruma. Poenta je da je ovo zdrav i kvalitetan rasad, što i jeste najvažnije za dalju proizvodnju", naglasio je Egić.

On je najavio niz aktivnosti za podršku lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, kao što su nabavka majica izlagačima, nabavka identičnih suncobrana i gajbi, reklame putem televizije i radio-stanica, veb-portala i uličnih plakata, ali i obilježavanje redovnih štandova na pijacama na kojima rade domaći proizvođači, a ne nakupci.

"To je jedna vrsta pozitivne diskriminacije. Ako iz budžeta podstičemo svoje poljoprivredne proizvođače, onda oni treba da budu vidljivi i prepoznatljivi i svim građanima Prijedora. Njihovi štandovi imaće grb grada i odgovarajuće natpise i na taj način želimo pospješiti njihovu djelatnost", dodao je Egić.

Nova lokalna vlast u Prijedoru odlučila je sve manifestacije koje su se do sada održavale na Malom trgu premjestiti na zelenu pijacu na Pećanima, jer su kapaciteti tog objekta neiskorišteni, a daleko prijemčiviji za izlagače, dok će se promo kampanje provoditi sa ciljem da se i građani naviknu da odlaze tamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije