Svijet

Rusija registrovala vakcinu Sputnjik lajt

Rusija registrovala vakcinu Sputnjik lajt
Foto: Arhiva/Ilustracija | Rusija registrovala vakcinu Sputnjik lajt

MOSKVA - Jednokomponentna vakcina protiv virusa korona Sputnjik lajt registrovana je u Rusiji, a njena efikasnost iznosi 79,4 odsto, što je više nego kod mnogih vakcina sa dvije doze, saopštio je ruski Fond za direktne investicije (RFPI).

"Ministarstvo zdravlja Rusije, Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju 'Gamaleja' i RFPI saopštavaju da je registrovana jednokomponentna vakcina protiv virusa korona Sputnjik lajt. Efikasnost jednokomponentne vakcine iznosi 79,4 odsto od 28. dana nakon imunizacije. Stopa efikasnost od oko 80 odsto premašuje stope efikasnost mnogih vakcina koje zahtijevaju dve doze", navodi se u saopštenju.

Precizirano je da je procjena efikasnosti izvršena na osnovu podataka Rusa koji su primili samo jednu dozu u okviru programa masovne vakcinacije i koji iz bilo kog razloga nisu dobili drugu dozu u periodu od 5. decembra 2020. do 15. aprila 2021. godine.

Prema laboratortijskim istraživanjima centra "Gamaleja", vakcina Sputnjik lajt je efikasna protiv svih novih sojeva virusa korona, dodaje se u saopštenju Fonda.

"Nisu registrovane ozbiljne neželjene reakcije nakon imunizacije vakcinom Sputnjik lajt", precizirano je u saopštenju.

Vakcina Sputnjik lajt je prva komponenta vakcine Sputnjik V - rekombinantni adenovirusni vektor čovjeka 26. serotipa (rAd26).

Sputnjik lajt ne zahtijeva specijalne uslove za čuvanje i logistiku, a cena je pristupačna - manje od 10 dolara, prenose ruski mediji.

Šema primjene sa jednom dozom omogućava da se za kratko vrijeme vakciniše veliki broj ljudi.

Šef RFPI Kiril Dmitrijev je istakao da Sputnjik V ostaje glavno sredstvo za vakcinaciju protiv korone u Rusiji, dok će se jednokomponentna vakcina Sputnjik lajt izvoziti u inostranstvo.

Ruski fond saopštava da je prvu dozu vakcine Sputnjik V širom svijeta primilo više od 20 miliona ljudi do 5. maja.

"Pritom, nisu zabilježeni slučajevi moždane sinovenske tromboze (Cerebral Venous Sinus Thrombosis, CVST)", precizirano je u saopštenju.

Ističe se da proizvodnja vakcine ispunjava najstrože standarde sa temeljnom procedurom sa četiri faze prečišćavanja vakcine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije