Život i ljudi

0

Sutra počinje 49. FEST

Autor: KP

Izvor: Beta

Sutra počinje 49. FEST

Izvor: Beta / Agencija KomunikArt / Zeljko Sinobad

Medjunarodni filmski festival (FEST) počinje sutra projekcijom filma "Veliko iskopavanje" u Sava centru.
 
Na svečanom otvaranju pre projekcije glumcu Radetu Šerbedžiji i reditelju Puriši Djordjeviću biće dodeljene počasne festivalske nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.


FEST se ove godine održava 49. put od 7. do 16. maja u organizaciji Centra beogradskih festivala (CEBEF) u salama Sava Centra, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade.

Biće predstavljeno 70 premijernih filmova najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija, saopštili su organizatori.

Festival se ove godine održava pod sloganom "Povratak u budućnost" sa namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu, doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskog platna i povratku filmske publike u bioskope, navodi se u saopštenju.

U filmu "Veliko iskopavanje" australijskog reditelja Simona Stonea, koji će otvoriti festival, uoči Drugog svetskog rata britanska udovica angažuje samoukog arheologa na iskopavanju misteriozne formacije na njenom posedu, što će dovesti do zapanjujućeg otkrića.

U glavnom takmičarskom programu naći će se 18 filmova iz 12 zemalja (Tunis, Iran, Nemačka, Italija, Srbija, Argentina, Francuska, SAD, Turska, Madjarska, Hrvatska, Slovenija), medju kojima su i tri domaća ostvarenja - "Oaza" reditelja i scenariste Ivana Ikića, "Živ čovek" reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković i film "Lihvar" Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića.

U ovoj selekciji biće prikazano i ostvarenje koje se našlo u užem izboru za Oskara van engleskog govornog područja "Čovek koji je prodao svoju kožu" tuniske rediteljke Kaouther Ben Hanije.

Žiri glavnog takmičarskog programa čine glumac Igor Djordjević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR