Pokretni Đurđevdan za lečenje malog Gavrila 1Foto: Arsenal Fest

Na pitanje Kragujevčana da li će ove godine biti tradicionalni koncert za Dan grada, Đurđevdan, odgovor je da. A na pitanje gde – odgovor je – u pokretu.

Koncert u pokretu, odnosno na pokretnoj platformi koji će po celom gradu voziti kamion, rešenje je koje su organizatori osmislili kako bi građanima omogućili da proslave Dan grada, pridržavajući se protivepidemijskih mera, tj. poštujući mere zabrane okupljanja.

Za razliku od prethodnih godina, đurđevdanski koncert ovoga puta biće održan tokom dana, dok će se na platformi smenjivati lokalni muzičari. Predviđeno je da muzičari budu na platformi dugoj 14 metara, a ruta kojom će se kamion sa platformom kretati drži se u tajnosti, kako se građani ne bi okupljali na ulicama.

Kako će onda Kragujevčani znati „gde da stanu i odgledaju neki deo koncerta“, kao i kako će vozači znati da baš tada ne voze tim ulicama (verovatno će u tom trenutku biti zatvorene za saobraćaj) – takođe ostaje tajna.

Na pokretnoj bini nastupiće: Danica Krstić, bend Vesela mašina, tinejdž sastav Teen 3, reperi Pablo i Kube, bend Tribute to Bijelo dugme, solista Miloš Radović, kao i popularni pank sastav KBO.

Koncert će imati i humanitarni karakter, jer su se izvođači odrekli svojih honorara koji će biti uplaćeni u fond za lečenje malog Gavrila Đurđevića, koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

Sem pokretne bine kroz grad na Majskim svečanostima u toku ovog meseca posvećenim Danu grada Kragujevčani i njihovi gosti moći će da isprate čitav niz manifestacija poput: izložbi („Čuvari tradicije“, „Mostovi na Lepenici“, „Ljudski lik“ u zbirkama Narodnog muzeja, „Staro vojničko groblje“…), dečiji karneval, Đurđevdanske pesničke susrete, koncerte Gradskog kamernog orkestra „Šlezinger“ i „Renesansa“, Dane Izraela, dva pozorišna festivala „Joakimove dane“ (posvećene domaćem dramskom piscu od 6. do 15. maja u Knjaževsko-srpskom teatru) i Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“ (od 17. do 20. maja u Pozorištu za decu) i još mnogo toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari